Klasicistní kaštěl (zámek) v Klobušicích byl postaven v r. 1840. U něj byl založen anglický park s oranžerií. V r. 1930 byl zámek upraven a jeho poslední majitelé byli Šipekyovci. V letech 1959-1960 byl zámek znovu upraven. Poté v něm sídlilo muzeum obchodu. Dnes je v soukromém vlastnictví.
© Luděk Vláčil 08/2015
Kaštěl (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás souhrnně označovaných jako zámek) je jednopodlažní obdélníková budova s velkými sloupovými portikami, orientovanými směrem do anglického parku a do terasovité zahrady. K hlavní budově je do úhlu přistavěno hospodářské křídlo, se kterým je souběžně postavena další samostatně stojící hospodářská budova. V zámku jsou zachovány některé původní výplně dveří. Fasáda zámku je klasicistní, částečně však již upravená. Zámek zdaleka není tak krásný jako v době vzniku, má však zachovalý historický interiér a okolo něj je anglický park se třemi chráněnými platany starými asi 200 let.
historie

První písemná zmínka o obci Klobušice je již z roku 1229, tedy mnohem dříve než je prvně zmiňováno nedaleké město nebo hrad Ilava. Název obce se měnil. Prvně je zmíněna jako Clobuchicz, roku 1262 jako Clobucha, roku 1366 jako Kolbucha, roku 1379 jako Klubuchan a roku 1432 jako Klobusicz. Část Klobušic patřila k Ilavskému panství a část místním zemanům. Ke sloučení obou částí obce došlo až v 19. stol. Klasicistní zámek v Klobušicích byl postaven 1840 a u něj byla vybudována oranžérie s exotickými rostlinami. V roce 1930 byl zámek upraven. Jeho poslední majitelé byli Šipekyovci. V letech 1959-1960 byl zámek opět upraven. V nedávné minulosti bylo do zámku umístěno muzeum obchodu, to je však již přestěhováno. V roce 2013 byl zámek zrekonstruován. Dnes je v soukromém vlastnictví a slouží jako restaurace a hotel. Konají se zde svatby a hostiny.

Slovensko, Trenčiansky,  Ilava  ( IL ),