V r. 1342 ves držel vladyka Nedvídek z Dubčan. Zřejmě již v té době vznikla tvrz. V r. 1446 se uvádí jako zpustlá. Ve 2. polovině 15. stol. byla sice obnovena, ale r. 1545 byla opět pustá. Při čištění rybníka byly údajně objeveny sklepy, silné zdi a dubové kůly, které snad pocházely ze staré tvrze.
Hlavní obrázek místa
Někde v těchto místech, se ještě zhruba před 40ti lety, nacházel rybník, kde snad byly nalezeny zbytky tvrze.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Dubčany leží v Olomouckém kraji asi 5 km severně od Náměště na Hané. Kde se tvrz nacházela, se již neví, ale při čištění obecního rybníka zřejmě někdy koncem 19. století měly být údajně objeveny sklepy, silné zdi a dubové kůly, které patrně mohly pocházet ze staré tvrze. Není ale jasné, o který rybník se mělo jednat. V Dubčanech se totiž původně nacházely tři velké rybníky; dva ve východní části obce, z nichž později zůstal pouze jeden, který zanikl snad v první polovině 20. století. Ještě ve druhé polovině 20. století zde byly mokřady. Dnes místo postupně pohlcuje zástavba a rybník připomíná jen místní název.
Další rybník se nacházel na severním okraji obce. Ten zanikl přibližně před 40 lety. Později zde byla malá obdélníková nádrž, která zanikla počátkem 21. století.

historie

Ves Dubčany se poprvé zmiňuje pod názvem Dubczan v roce 1342, kdy ji držel místní vladyka Nedvídek z Dubčan. Zřejmě již někdy v té době si vladykové z Dubčan ve vsi vystavěli tvrz, která zpustla nejpozději za husitských válek. V roce 1446 totiž zapsal Šebor z Dubčan do zemských desek Dubčany již pouze s tvrzištěm Boršovi z Číhovic. Vladykové z Dubčan měli ve znaku loďku. Z tohoto rodu měl pocházet Jakub čili Jakoubek, výtečný husitský

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, http://www.dubcany.cz, 25.12. 2015