Varhany

pohřebiště Boří a nad Ostichovcem, Velký Kosíř
Archeologicky zkoumané opevněné hradiště či kultovní objekt na Velkém Kosíři. Při hradišti mohylové pohřebiště baalberské kultury z období eneolitu asi 3 700-3 200 let př. n. l. Lokalita Varhany, Boří a Nad Ostichovcem.
05 - Pohled na lesní cestu směřující k východu na hradišti
Graficke pismenko Hradiště Varhany na jihovýchodním svahu Velkého Kosíře je velmi pozoruhodné. Není stále jasné, zda šlo o typické hradiště nebo o obydlené a opevněné kultovní místo. Objekt hradiště zabírá plochu asi 7,5 ha a byl částečně obehnán valovou hradbou. Ta se v některých místech dochovala, ale již nemá svoji impozantní výšku. V r. 1930 archeolog A. Gottwald popsal obranný val na severozápadní straně až 3 m vysoký a 7-12 m široký. Hradiště bylo opevněno v linii západní a východní, severní část byla lemována skalním srázem a jižní část obtékala dnes již neexistující vodoteč (zde není opevnění jasné). Část západního valu byla ve 20. letech minulého ...
Ivo Rozehnal - zdroj - Soupis Nem.kult.pam.okr. PV2012, M.Šmíd - pohřebiště kult.nálevkov.pohárů na Kosíři 2012, infotabule v místě NS V.Kosíř, palba.cz, 12.7. 2015

popis

Nejlépe se na hradiště dostanete po cyklostezce do Seloutek. Asi po 350 m za pravotočivou zatáčkou jste na místě. Samotná plocha hradiště je zklamáním, neboť nikde nenajdete náznaky mohyl či nějakou vzpomínku na archeology. Prostor je navíc zalesňován. Za pozornost stojí pouze v severní části upravovaná skaliska a je ještě dobře patrný val též severně u silnice. Největší mohyla je zarostlá a kdybych o ní nevěděl z literatury, ani by mě

Ivo Rozehnal, 24.7. 2015