Národní přírodní rezervace Rejvíz s Velkým a Malým mechovým jezírkem vyhlášena r. 1955. Rašeliniště evropského významu o rozloze 397 ha s výskytem unikátních forem flory a fauny. Část zpřístupněna veřejnosti.
NPR Rejvíz - Velké mechové jezírko
Graficke pismenko Národní přírodní rezervace Rejvíz s Velkým a Malým mechovým jezírkem leží jižně pod osadou Rejvíz. V místě je naučná stezka, která umožňuje vstup do unikátního biotopu rašeliniště. K místu vede několik turistických značek. Červená z Jeseníku do Vrbna pod Pradědem, zelená z Jeseníku na Edelštejn, modrá z Rejvízu do Jeseníku a žlutá z Rejvízu na Velký Jezerník u Pradědu.
V samotném okolí NPR Rejvíz je např. hrad Koberštejn, Lurdská jeskyně ve Starém Rejvízu, několik restaurací a penzionů. Město Jeseník leží asi 10 km západně.
25.6. 2015

historie

Národní přírodní rezervace Rejvíz se skládá z Velkého a Malého mechového jezírka, která jsou součástí velkého rašeliniště. Celková plocha rezervace, která se rozkládá jižně pod osadou Rejvíz, činí necelých 397 ha. Rašeliniště je rozvodím Vrchovištního potoka a Černé Opavy. Součástí rezervace jsou unikátní smrkové porosty, které jsou střídány borovicí blatkou o stáří až 200 let. Stáří rašeliniště je datováno na 6-7 tisíc let. Pochopitelně se

Ivo Rozehnal - zdroj - infotabule NS Rejvíz a web jeseniky.net, 25.6. 2015