Barokní kostel z let 1726-1730, postavený z podnětu vratislavského kanovníka Karla Maxmiliána z Fragsteinu podle návrhu jezuitského stavitele Christopha Tausche. Obraz hlavního oltáře z r. 1892 je dílem Aloise Baucha z Vidnavy. V r. 1766 byla postavena fara.
© Luděk Vláčil 05/2017
Ves Domašov (něm. Thomasdorf, dříve též Thomasberg) dělící se na Horní a Dolní Domašov je místní částí obce Bělá pod Pradědem, která tvoří její středovou část. Nejvýznamnější památkou vesnice je jednolodní kostel sv. Tomáše apoštola s farou. Mše se zde konají každou neděli v 11:00 hodin. Další sakrální stavbou je kostel sv. Jana Křtitele v Horním Domašově. Lokalita je dnes vyhledávanou rekreační oblastí. Nedaleko se nachází oblíbené lyžařské středisko Červenohorské sedlo ležící na historické moravsko-slezské hranici. Okolí s množstvím turistických stezek a krásnou hornatou krajinou je ideálním místem k výletům a pobytům v některé z mnoha místních chat.
historie

Domašov se poprvé uvádí jako Thomasbergk v roce 1284 a je zřejmě výsledkem kolonizační činnosti vratislavských biskupů. V roce 1410 je však ves zmiňována jako zpustlá a k její obnově došlo až v polovině 16. století. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, již není známo. Současný kostel sv. Tomáše apoštola ve vrcholně barokním slohu byl v Dolním Domašově postaven v letech 1726-1730 z podnětu vratislavského kanovníka Karla Maxmiliána z Fragsteinu, který jej dne 8.10.1730 zasvětil sv. Tomáši apoštolovi. Stavbu podle projektu Christopha Tausche (1673-1731), vedl stavební mistr Felix Antonín Hammerschmied. Dne 28.9.1731 chrám vysvětil biskup Elias Daniel von Sommerfeld (1681-1742). Do doby dokončení kostela s výrazně členěnou fasádou byla ves přifařena do Jeseníku. Do výstavby současné fary v roce 1766 zde byla lokálie s vlastním knězem. V roce 1892 zhotovil vidnavský malíř Alois Bauch (1867-1938) obraz na hlavním oltáři.…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.bela.cz/, https://cs.wikipedia.org , http://pamatkovykatalog.cz/? a další, 21.5. 2017

Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Domašov