Pozůstatky středověkého hradu, z něhož se zachovala jen mohutná válcová věž, využitá dnes jako zvonice kostela. Postaven před r. 1290. Za třicetileté války poničen několika vpády Švédů, v r. 1642 již neobyvatelný.
kostel svatého Josefa
Tohleto vlastně ani už není hrad, neboť zřícenina tohoto hradu byla přestavěna na kostel. Taková docela zajímavá kuriozitka na našem území.
28.5. 2002
popis

Předhradí z velké části zmizelo v městské zástavbě, některé obvodní zdi se však zachovaly. Jádro je odděleno příkopem širokým 30 m, přes nějž vede kamenný most z poloviny 19. století. Vlastní hrad tvoří zdeformovaný ovál hradební zdi, na přístupové straně stojí válcová věž o průměru přes 11 m. Vnitřek věže má trámové stropy, jen přízemí, upravené na vchod do kostela, je zaklenuto. Kolem hradu je zčásti zachována zeď parkánu, který na jihu tvořil předbraní.

historie

Hrad byl vystavěn před rokem 1290 proti biskupské vůli Janem Wustehubem, který odtud podnikal loupežné výpady. Pokračovali v nich i další majitelé Haugwitzové v letech 1325–58, dokud hrad nevykoupil biskup Přeclav z Pogarel. Pevnost se stala sídlem biskupského purkrabího a městečko v podhradí se rozvíjelo. V 16. století byl hrad renesančně přestavěn biskupem Martinem Gerstmannem. Za třicetileté války vypleněn a vypálen Švédy. V roce 1650 byly obnoveny obytné budovy a kaple, od roku 1703 byl využit jako pivovar. Ten byl však později zbořen a v roce 1810 zde byl vystavěn klasicistní kostel.

Další texty historie

Půdorys jádra