Vodní tvrz založena vratislavskými biskupy již před r.1284. Tvořena věžovitou stavbou obklopenou příkopem. Přestavba do dnešní dispozice na přelomu 15. a 16. stol. V l. 1738–45 přestavba v zámek. R. 1945 zestátněna a od r.1946 sídlo městského muzea.
Vodní tvrz
Okresní město Jeseník – správní centrum v severozápadním cípu českého Slezska. Při východním okraji historického jádra nedaleko kostela se nachází nejvýznamnější historicko – architektonická památka města – jesenická vodní tvrz - někdy nazývaná také jako vodní zámek či hrad. Nádherná trojkřídlá dvoupatrová budova s menší branskou budovou do níž ústí kamenný most přes příkop dodnes dýchá historií a středověkem. Historie tvrze spadá do konce 13. století, kdy zde existovala jednoduchá věžovitá stavba obklopená příkopem. Její historie byla takřka po celou dobu spjata s vlastnictvím objektu vratislavskými biskupy. Na přelomu 15. a 16. století byla tvrz přestavěna do současné dispozice a v první polovině 18. století nabyla podobu spíše zámku. V současnosti je ve tvrzi umístěno městské muzeum a menší lapidárim. Majitelem je společnost Lesy České republiky ...

Historie Vodní tvrze
    Slavná jesenická vodní tvrz byla založena patrně vratislavskými biskupy a existovala jistě již před rokem 1284, kdy se vypočítává obvod frývaldovský jehož správním centrem zřejmě byla. Výslovně je tvrz doložena jako fortalicio roku 1374, roku 1420 je v Jeseníku zmiňována tvrz a roku 1478 dokonce hrad. Podle archeologického výzkumu středověkou tvrz patrně tvořila jen jediná obytná věžovitá stavba o rozměrech

půdorys přízemí tvrze
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Jeseník