Původně fojtství, v r. 1774 povýšeno na rytířský statek a starší sídlo přestavěno na reprezentativní. V r. 1839 jej od Kaluschkeho koupili Latzelové. V jejich vlastnictví až do r. 1945. Poté v majetku lomů a vápenky, v části škola. Od r. 1987 v majetku obce.
© Luděk Vláčil 07/2020
Zámek (č. p. 1) stojí uprostřed obce naproti kapličce, která se nachází přes hlavní silnici. Je to dvoukřídlá budova, jižní křídlo má mansardovou střechu, západní křídlo je doplněno moderní přístavbou v severozápadní části a má valbovou střechu. Díky této přístavbě má budova téměř čtvercový půdorys. Jižní hlavní křídlo je zvýrazněno mělkým rizalitem končícím trojúhelníkovým tympanonem. V něm byl původně erb, který nebyl při rekonstrukci obnoven. Zámek má žlutou klasicistickou fasádu, členěnou podstřešní a kordonovou římsou a zjednodušenými okenními šambránami. V sousedství je dnes upravený park.
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 26.8. 2016
historie

Ves Vápenná, původně Zighartice, je poprvé připomínána v roce 1358 jako součást panství Frýdberk v majetku vratislavského biskupa Predslava z Pogerelé. Na přelomu 14. a 15. století ves zpustla a obnovena byla až na konci 16. století. V této době zde bylo zřízeno i fojtství. V roce 1774 za vlastnictví rodu Nissnerů bylo fojtství povýšeno na rytířský statek a současně s tím došlo i k přestavbě staršího objektu na reprezentativní sídlo. V roce 1839 fojtství od Františka Kaluschkeho koupil Antonín Kajetan Latzel. Za něj došlo k další přestavbě a rozšíření starší obytné budovy. V pramenech bývá označováno jako zámek. V majetku rodiny Latzelů byl až do roku 1945, kdy jim byl majetek konfiskován. Od roku 1948 byl v majetku národních podniků, které provozovaly lomy a vápenku. Od konce 50. let 20. století byla v části zřízena škola. V roce 1987 přešel zámek do majetku státu. Jako škola sloužil…  číst dále

Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Vápenná