Zcela zaniklý barokní lovecký zámek vybudovaný pravděpodobně ve 2. polovině 18. století majitelem hošťálkovského panství Karlem Traugottem Skrbenským z Hříště. Během I. světové války zde byl umístěn vojenský lazaret. Po roce 1945 přechází do majetku státu a počátkem 90. let 20. století byl zbořen.
Pohled na areál od příjezdové cesty z Karlovic
První prokazatelná zpráva o Holčovicích je z roku 1478, kdy se připomínají jako příslušenství Linhartov. V roce 1578 připadly Holčovice k nově vytvořenému panství Hošťálkovy. Majitelé tohoto panství - pravděpodobně Karel Traugott Skrbenský z Hříště - vybudovali v Dolních Holčovicích na pravém břehu Opavice pozdně barokní lovecký zámek sloužící i jako sídlo lesní zprávy. Byla to dvoukřídlá jednopatrová budova, jejíž západní křídlo bylo opatřeno arkádou. K zámku přináležely hospodářské budovy. Po roce 1837 se dcera zemřelého držitele Hošťálkov Karla Strachwitze provdala za Jindřicha z Arco, který se spolu se svým synem Karlem Antonínem Jindřichem zasloužil o rozvoj lesnictví na tomto panství. Během I. světové války byla v zámku zotavovna pro vojáky, po válce se v něm zřídil hotel Hubertus. V roce 1945 zámek přešel do majetku státu a byl využíván jako rekreační středisko, hotel a naposled jako Dětský výchovný ústav, který jej využíval do roku 1985. Poté přesídlil do Krnova a zámek, který už byl ve špatném stavebním stavu, byl v 90. letech 20. století zbořen. Dnes je na jeho místě pěkně provedena parková úprava.
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 13.5. 2020
Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Holčovice