Novoklasicistní dvojpodlažní vilu si nechal v letech 1921-1922 postavit podle projektu architekta Josefa Hoffmanna významný podnikatel Friedrich Grohmann. Dnes je kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 07/2020
Město Vrbno pod Pradědem (něm. Würbenthal, pol. Wrbno pod Pradziadem) se nachází v jižní části českého (dříve rakouského) Slezska. Město má několik kulturních památek. Patří k nim například pozůstatky hradu Freudenstein, zámek, kostel sv. Michala, dřevěná zvonice, textilní továrna na nitě nebo vila Friedricha Grohmanna. Vilu najdete v parku na konci ulice Nádražní.
popis

Vila je novoklasicistní jednopatrová stavba se dvěma bočními rizality tvořícími půdorys U. Budova je krytá valbovou střechou s mansardovými vikýři. V přízemí jsou vysoká půlkruhově zaklenutá okna a v patře jsou okna obdélná. Okna rámují profilované šambrány. V severní i jižní ose fasády jsou vchody, přičemž z jižního průčelí vede východ na půlkruhovou terasu. Vila je obklopena zahradou parkového charakteru. Před vilou je volný prostor s kašnou oddělenou od užitkových zahrad dvěma symetrickými alejemi a na jihu příjezdovou cestou.

historie

Vilu ve Vrbně pod Pradědem si nechal postavit po svatbě se Susane Primavesi významný podnikatel Fritz (Friedrich) Grohmann (1890–1945). Návrh nového rodinného domu vypracoval vídeňský architekt Josef Hoffmann (1870–1956). Stavba, obklopená zahradou parkového charakteru, byla zahájena v roce 1921 a k dokončení došlo o rok později. Rodina Fritze Grohmanna vilu užívala až do roku 1945, kdy ji získaly Závody S. K. Neumanna. Původní rodinné sídlo bylo přeměněno na byty zaměstnanců, kanceláře a zdravotní středisko. Od 90. let 20. století je ve vlastnictví společnosti Odetka a.s.

Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org, https://www.pamatkovykatalog.cz a další, 5.8. 2020

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Vrbno pod Pradědem