Součást věnce pevností kolem olomoucké citadely, postaven v l. 1850–54. Nikdy nebyla vystavena útoku nepřítele. Sloužila jako kasárna, muniční sklad, dělostřelecká laboratoř i vězení. Objekt v soukromém vlastnictví v současné době prochází náročnou rekonstrukcí, připravuje se instalace muzea.
Fort XIII na Nové ulici v Olomouci
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Pevnost Fort XIII najdeme na západním konci olomoucké čtvrti Nová ulice. Leží na západním konci ulice I. P. Pavlova. Na této ulici je i konečná stanice tramvajových linek 1, 4 a 6. Od nich je pevnost vzdálena asi 1,2 km. Odbočka k pevnosti je proti Aquaparku.

historie

Výstavba pevnosti XIII v provizorním provedení byla zahájena roku 1850. Stavbu prováděla soukromá stavební společnost bratří Kleinů pod dozorem pevnostního inženýra nadporučíka Juliana Krynického. Na podzim roku 1850 probíhaly v celé pevnosti přípravy na obranu před hrozícím pruským útokem. Pevnost měla tehdy podobu mohutného valu s příkopem. V létě 1851 došlo k uklidnění mezinárodněpolitické situace a na fortu XIII se rozběhly zednické práce.

popis

Fort XIII se svým tvarem a konstrukčním provedením nelišil od současně budovaných fortů XI, XV a XVII. Pětiúhelníkové jádro pevnosti tvořil podkovovitý kasárenský objekt, nazývaný reduit s nádvořím. Součástí reduitu z režného zdiva byly tehdy a jsou dodnes hodnotné architektonické prvky jako pískovcová ostění, cimbuří, arkýře či krakorce. Uvnitř val, který obklopuje pevnost, a v něm byly kasematy a jeho vnější armovaná zeď tvořila eskarpu, což

pevnost, bunkr
     Olomouc  (OL)