Trojkřídlý zámek s parkem. Tvrz z 15. st. přestavěl v pol. 16. st. Zachariáš Slavata z Chlumu na renesanční zámek. V 17. st. barokně přestaven, Kinskými upraven rokokově (1779-80), Thurn-Taxisy novobarokně (po 1861). Od r. 1919 slouží školským účelům
vstupní průčelí
Graficke pismenko První zmínka o tvrzi v Chroustovicích pochází z roku 1406. Když ji koncem 15. století zdědili Slavatové z Chlumu, připojili ji ke košumberskému panství. Tvrz přestali udržovat a roku 1547 se připomíná jako pustá, obnovil ji až Zachariáš z Chlumu a Košumberka po roce 1577. Roku 1663 již František Karel Libštejnský z Kolovrat kupoval výstavný čtyřkřídlý zámek. S jeho podobou se nespokojil a přestavěl jej v obdobném duchu jako další rodové sídlo v Rychnově nad Kněžnou. Obě stavby bývají prozatím bez přesvědčivějších důkazů připisovány Janu Blažeji Santini-Aichlovi. Roku 1721 koupil Chroustovice Jeroným Capece de Rofrano, jehož ...

tvrz přestavěná na zámek
    Pardubický kraj