Hrady.cz
Betonová rozhledna (7 m, 439 m n. m.) byla postavena na místě pův. dřevěného altánu, který zde stával od r. 1922. R. 1930 byl přemístěn a téhož roku zde byla postavena nová rozhledna dle návrhu místního stavitele Jaroslava Vojny. Rozhledna byla několikrát opravována, naposledy r. 2006.
Graficke pismenko K rozhledně vede červená turistická značka z Týna nad Vltavou (vzdálenost asi 1 km) a je součástí Naučné lesní stezky Semenec (NS začíná a končí u rozhledny, je dlouhá 5 910 m). Rozhledna je volně přístupná.
Zajímavostí je, že nedaleko rozhledny bývalo městské popraviště. Dodnes se zachoval místní název "Na Spravedlnosti".

historie

Betonová rozhledna (7 m, 439 m n. m.) stojí na vrchu Semenec u obce Týn nad Vltavou. Původně zde stával dřevěný altán, kterým se cihelna M. Máry z Týna nad Vltavou prezentovala na Okresní živnostenské výstavě, pořádané ve městě r. 1922. Altán po výstavě odkoupil místní Sadařský a okrašlovací spolek a umístil jej na vrchol Semenec, odkud byl krásný výhled, a ke kterému vedlo stromořadí princezny Stefanie (vysázené r. 1881 u příležitosti sňatku

E.H. podle http://www.tnv.cz, http://rozhledny.webzdarma.cz; Naše rozhledny, Pavel Miškovský, nakl. Dokořán Praha 2008, 8.5. 2013