Stará gotická tvrz v Hájku byla postavena na zač. 14. stol, i když první zmínka o vsi je až z r. 1409. V r. 1525 vlastní Hájek Sebastián Hoffmann z Münchshofu. Po něm Kryštof, který na severní části tvrziště staví renesanční tvrz, která se připomíná v r. 1567.
Příkop a pahorek tvrziště
Graficke pismenko Tvrziště se nachází v severní, výše položené části vsi Hájek, ležící nedaleko starého silničního spojení mezi Karlovými Vary a Ostrovem nad Ohří, 7 km severovýchodně od centra Karlových Varů a 3 km jihozápadně od Ostrova nad Ohří.
Pozůstatky tvrziště najdeme nad vsí v zahradách mezi čp. 68 (obecní úřad) a čp. 21.
Rodochrozit , 25.10. 2011

historie

První zmínka o vsi zvané původně Grassengrün, pochází až z roku 1409. Jedna její část patřila ostrovským měšťanům, druhý větší díl byl loketským lénem. O jeho majitelích jsou však zprávy až z počátku 16. stol. V roce 1525 to byl Sebastián Hoffmann z Münchshofu a po něm Kryštof, za nějž se poprvé v roce 1567 připomíná i panské sídlo. V roce 1602 koupil Hájek od Kryštofových potomků Štěpán Šlik. Mezi dalšími držiteli se objevuje např. Jiří

Rodochrozit - Encyklopedie českých tvrzí, 1. dílo, Argo, Praha 1997, 25.10. 2011

popis

Terénní pozůstatky starší tvrze se nachází nad vsí v zahradách čp. 68 a původně 21, na jehož pozemku vyrostl nový dům. Mírně oválná plošina tvrziště původně obklopená vodním příkopem, který je v jižní části dochován a zarostlý rákosím. Mladší tvrz stála ještě v průběhu 19. století v místech zasypaného severního příkopu gotické tvrze. Dnes v těchto místech stojí novostavba domu.
    Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí, 1. dílo, Argo, Praha 1997, 9.11. 2011