Hrubě tesaný žulový smírčí kříž neznámého stáří stával původně u Horního mlýna (Massa-Mühle) u obce Stružná. O jeho původu ani účelu není nic známo, na kříži není žádný symbol ani nápis. V roce 1991 byl nalezen povalený v hromadě kamenů, poté byl očištěn, opraven a přenesen na současné místo.
© Milan Caha 09/2020
Kříž stojí při naučné stezce Doubí – Svatošské skály na křižovatce s neznačenou lesní cestou. Pěšky se k němu lze dostat údolím Ohře z Lokte či od Svatošských skal, případně od severu od farmy Hory. Neznačená cesta směrem na východ vás zavede na Jeskynní vyhlídku, nabízející nádherný výhled na údolí Ohře a plošinu Slavkovského lesa.
21.10. 2020
historie

Robustní, metr vysoký nesymetrický smírčí kříž z hrubozrnné žuly stával původně u bývalého Horního mlýna (Massa-Mühle) v katastru obce Stružná u cesty vedoucí k farnímu kostelu sv. Michaela archanděla v Andělské Hoře, tedy přibližně 15 kilometrů od současného umístění. O jeho původu ani účelu není nic známo, na kříži není žádný symbol ani nápis, hrubé zpracování a tvar nasvědčují o jeho vysokém stáří a laické práci. V roce 1925 jej E. Schneider popsal jako nakloněný ve svahu a s ramenem zabořeným do terénu. V roce 1991 byl nalezen Zdeňkem Hodinou povalený v hromadě kamenů, poté byl očištěn, opraven a Karlem Kabešem přenesen na současné místo na rozcestí nad samotou Vildenava (Wildenauer-Hof).

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Hory