Barokní sousoší Nejsvětější Trojice na hranolovém sloupu připomínalo od r. 1704 původní polohu obce Stráž nad Ohří jihozápadně od dnešní zástavby, opuštěnou koncem 17. století. Po poškození při dopravní nehodě bylo r. 2009 rekonstruováno a přeneseno ke kostelu sv. Michaela archanděla v centru obce.
Stráž n.O.-Nejsv.Trojice
Obec Stráž nad Ohří (něm. Warta) je prvně připomínána již r. 1086. Nyní má asi 600 obyvatel a je k ní připojeno 8 malých vsí a osad. Prochází jí silnice I/13 v úseku mezi Kláštercem nad Ohří a Ostrovem. Historické centrum leží na levém břehu řeky, zatímco na protějším se nachází nádraží na železniční trati 140 z Chomutova do Chebu. Obec je také významným východištěm značených turistických stezek: modrá vede na hrad Hauenštejn (Horní hrad) a Jáchymov, zelená na zříceninu hradu Himlštejn a dále na krušnohorský hřeben a červená sleduje tok Ohře. Proti proudu vede do Vojkovic, Kyselky a Karlových Var, po proudu pak přes Korunní Kyselku, Klášterec nad Ohří a Úhošť do Kadaně. Popisované sousoší se nachází v parčíku poblíž kostela a obecního úřadu.
1.10. 2021
historie

Barokní sousoší Nejsvětější Trojice z r. 1704 stávalo původně při levé straně silnice na Ostrov jihozápadně od obce Stráž nad Ohří (Warta). V těchto místech stávaly také dřevěné domky bývalé Stráže. Koncem 17. století však místní obyvatelé celou osadu vypálili ze strachu, aby se sem nepřenesla morová epidemie šířící se tehdy krajem po konci třicetileté války. Obec Stráž byla poté nově založena v dnešních místech asi 1 km severovýchodním směrem. V místech původního založení osady bylo na památku r. 1704 vztyčeno sousoší Nejsvětější Trojice. Později byla plastika umístěna u krajnice nově vybudované okresní silnice. Na počátku 21. století uvažovalo zastupitelstvo obce o přesunu sousoší na vhodnější místo v centru. S přesunem, který byl finančně i technicky náročný, souhlasili i památkáři. Než se však problém podařilo vyřešit, bylo sousoší poškozeno při dopravní nehodě. Poté, co se po nárazu autem plastika rozložila na díly, byla převezena…  číst dále

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: UPČ 3, Academia 1980 a redakčně upraveno podle různých webových stránek, 11.4. 2011

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Stráž nad Ohří