Nejjižněji položený karlovarský pramen Štěpánka byl zachycen r. 1993 vrtem v hloubce 150 m. R. 1997 byl otevřen gloriet A. Kleina. Další pramen, Dorotčin, je především zdrojem plynu kysličníku uhličitého (45 l/min). Původně u něj stál lázeňský domeček, později zde byl postaven templ D. Kuronské.
Pramen Dorotka
Templ Dorothey Kuronské, pramen č. 13
© Luděk Pitter 05/2005
Pramen Štěpánka (pramen č. 14) Vývěr má při výstupu teplotu asi 13 °C, obsahuje selen a vyvěrá na louce před sanatoriem Richmond. Přijedete-li do Karlových Varů od Bečova, projedete okolo budovy Poštovního dvora a ještě před místem, kde se silnice dělí na směr do centra a směr vzhůru k hotelu Imperiál, uvidíte po pravé straně pavilon pramene Štěpánka. Stejně jako Sadový pramen je nejsevernějším pramenem, tak pramen Štěpánka je dnes nejjižněji položeným pramenem. Dnešní pramen je zachycen vrtem v hloubce 150 m z roku 1993, V roce 1997 byl slavnostně uveden do provozu pramenní gloriet, nesoucí jméno A. Kleina. Původně byl nejjižnější pramen u Lázní VI.
25.5. 2005
turistické

Dorotčin pramen (pramen č. 13) Pojedete-li od Poštovního dvora místo do centra Karlových Var (kam je vjezd stejně zakázán) vzhůru k Imperiálu uvidíte hned za první vlekou zatáčkou vpravo pavilon Dorotčina pramene. Tento pramen není v postatě pramenem vody, ale jedná se spíše o zdroj plynu. V suterénu pavilonu vyvěrá 45 l / min plynného kysličníku uhličitého a jen asi 0,5 l / min vody. Původně zde stával malý lázeňský domeček, ale později zde byl postaven pozdně empirový templ ke cti Dorothey Kuronské. Pramen je veřejnosti nepřístupný a je součástí sítě monitorovacích stanic plynu v západočeském regionu.

25.5. 2005

Historie jižních pramenů v Karlových Varech

Nejjižněji položený pramen Štěpánka (pramen č. 14) byl zachycen vrtem r. 1993 v hloubce 150 m. R. 1997 byl slavnostně uveden do provozu pramenní gloriet A. Kleina. Pramen má teplotu při výstupu asi 13 °C a obsahuje selen. Dorotčin pramen (pramen č. 13) není v postatě pramenem vody, ale jedná se spíše o zdroj plynu. V suterénu pavilonu vyvěrá 45 l / min plynného kysličníku uhličitého a jen asi 0,5 l / min vody. Původně zde stával malý lázeňský domeček, ale později zde byl postaven pozdně empirový templ ke cti vévodkyně Dorothey Kuronské. Pramen je veřejnosti nepřístupný a je součástí sítě monitorovacích stanic plynu v západočeském regionu. V Karlových Varech je celkem 79 pramenů s rozdílnou teplotou a využitím.

Karlovarský kraj,