Původní dům Hieronyma Schlicka v horní části města, zakoupený obcí roku 1531 pro potřeby radnice. Nahradil funkčně starou radnici na Brotmarktu (Slovanské náměstí). Upravován po požárech (1538, 1782, 1873), zachovala se řada renesančních prvků. Dodnes sídlo městské správy a knihovny.
© Milan Caha 07/2015
Původní radnici si po povýšení na svobodné horní město (1520) jáchymovská obec zřídila ve starším domě na Brotmarktu (Chlebném trhu, dnes Slovanské náměstí) u kaple sv. Anny. Šlo o prostou budovu s nárožní věží, se zděným přízemím a hrázděným patrem, postavenou v pozdní gotice s renesančními prvky. Byla obnovena po poškození během hornických nepokojů roku 1525, záhy ale přestala potřebám horečně rostoucího města stačit. Po přenesení sídla městské správy do nové budovy sloužila opět jako obytný dům, zanikla na přelomu 40. a 50. let 20. století jako jedna z prvních obětí komunistické devastace města. Roku 1530 obec zakoupila v horní části města (Oberthal, Schottenberg) dům Hieronyma Schlicka, který svou velikostí odpovídal potřebám tehdy druhého nejlidnatějšího města Čech (mělo snad až 18 000 obyvatel). Jednalo se o trojkřídlý patrový dům, vzhledem k poloze na strmém svahu výškově rozčleněný. Po požáru roku 1538 byl v letech 1540–1544 objekt přestavěn ve stylu rané renesance, tehdy zřejmě vznikla dolní část dnešní věže ve střední části východního (hlavního) křídla. Další úpravy následovaly po požárech 23. 7. 1782 (projekt dodal Philipp Heger z Prahy) a především 31. 3. 1873. Následně byla v letech 1901–1902 upravena její severní část v novorenesančním slohu se secesními prvky (Johann Benesch z Ústí n. L. a místní stavitel Anton Hammerschmiedt, dostavba II. patra). Přes četné přestavby se zachovala řada renesančních prvků v exteriéru i interiéru stavby, jižní křídlo (dnes knihovna) má klasicistní Hegerovu fasádu.
Ivan Grisa, dle Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 2. díl, Libri 2010, 10.4. 2011
Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Jáchymov