Evangelíci se v Jáchymově po rekatolizační přestávce objevili až koncem 19. století. Roku 1914 si zdejší augsburský sbor postavil kostelík se sborovým domem v postsecesním stylu. Stavbu po roce 1945 převzala Českobratrská církev evangelická, která ji koncem 70. let obnovila jako rekreační středisko.
Areál je přes den volně přístupný k nahlédnutí, do kostela lze vstoupit při bohoslužbách, které se tu konají pravidelně o nedělích od 14.30.

Evangelický kostel a sborový dům v Jáchymově

Kdysi jedno z center pronikání luterství do Čech se po Bílé hoře stalo postupem času zcela katolickým. Proto se zde ani po vydání tolerančního patentu náboženská situace nijak nezměnila. Až po Bismarckově protikatolické akci "Los von Rom" (Pryč od Říma) se i v Jáchymově koncem 19. století objevili první protestanti. Roku 1901 byla ustavena kazatelská stanice augsburského sboru v Karlových Varech. Roku 1914 si místní evangelíci postavili západně nad městem areál kostelíka a sborového domu. I přes nevelké rozměry působí stavba vzhledem ke své poloze dominantně. Na severním boku kostela byly umístěny novorenesanční portrétní medailony Martina Luthera a prvního luterského faráře v Jáchymově, Johanna Mathesia (1504–65). Toho připomíná i pamětní deska ke 400. výročí narození, umístěná na západním průčelí modlitebny. Po roce 1945 areál převzala Českobratrská církev evangelická. Vzhledem k situaci, která v Jáchymově nastala po roce 1948, areál…  číst dále

Ivan Grisa, dle Zdeněk R. Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických (a starokatolických) kostelů Čech, Moravy a českého Slezska, Kalich 2009, 10.4. 2011

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Jáchymov