Hornický kostel v Horní Blatné vznikl r. 1538 jako dřevěný a protestantský. Kamenný postaven r. 1594, jako katolický r. 1686 zasvěcen sv. Vavřinci, barokně přestavěn v letech 1754-1755, rekonstruován v letech 1993-1997. Nyní farní administrován ex currendo z farnosti Ostrov nad Ohří.
Horní Blatná-kostel
Krušnohorským městem Horní Blatná (něm. Bergstadt Platten), které má nyní jen něco přes 400 obyvatel, prochází silnice II/221 Ostrov-Potůčky. Je tu též nádraží na trati 142 Karlovy Vary-Potůčky-Johanngeorgenstadt. Horní Blatná je prvně zmíněna r. 1518, r. 1532 byla povýšena na horní město, ale teprve r. 1547 se stala trvalou součástí Čech. Od r. 1548 pak byla královským horním městem. Po 2. světové válce počet obyvatel významně poklesl, status města jí byl vrácen r. 2007. Městem procházejí dálkové turisticky značené cesty, a to červená Cesta Antona Günthera na Blatenský vrch a dále na Boží Dar, žlutá od Potůčků na Pernink a zelená z Abertam do Nejdku. Kostel sv. Vavřince se nachází na náměstí stejného jména.
19.10. 2021
popis

Kostel sv. Vavřince je jednolodní orientovaná podélná zděná omítaná stavba se dvěma nárožními osmibokými věžičkami v západním průčelí. Věžičky nesou zvonové helmice. V ose východního průčelí je přisazena hranolová věž v horní části osmiboká, krytá zvonovou helmicí s lucernou. Osmiboká horní část věže je členěna lizénovými rámy. K východnímu boku věže byl přistavěn přístavek, který je členěn římsami a krytý valbovou střechou. Po stranách věže jsou umístěny boční kaple. Loď je kryta mansardovou střechou s vikýři a na hřebenu střech je sanktusník s lucernou a krytý cibulovou střechou. Krytina lodi je šindelová, věže jsou kryté plechem. Fasády jsou členěny lizénovými rámy. Východní průčelí je o třech osách, v bočních jsou prolomena okna obdélná s půlkruhovým zakončením, ve střední ose je vchod s pravoúhlým portálem, nad nímž se nachází nika s mušlí a sochou svatého Vavřince. Nárožní věžičky mají nad vchody…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 19.10. 2021

historie

Hornické město Horní Blatná (Bergstadt Platten) bylo založeno kolem r. 1532, uváděn je i rok 1493 nebo rok 1538, do něhož je datována stavba nového kostela spolu se školou a špitálem. Jednalo se o kostel dřevěný. V r. 1542 byl kostel poddolován a zřítil se. Obnoven byl v r. 1564. V letech 1593–1594 pak byl postaven nový kamenný kostel. V letech 1605–1607 byla k němu přistavěna věž. Její dolní část stojí na původním zdivu kostela se sakristií. Původní kostel byl protestantský. V r. 1636 vznikla katolická obec. V letech 1653–1654 odešly evangelické rodiny (uvádí se na 60 rodin) do Saska. V r. 1672 se zřítila kostelní věž. V r. 1686 byl kostel přesvěcen na katolický a jeho patronem se stal svatý Vavřinec. V r. 1737 byl rozšířen a kolem r. 1754 barokně přestavěn, v r. 1755 byla dostavěna věž. V letech 1993–1997 proběhla celková rekonstrukce kostela. V r. 1700 byl ulit pro kostel zvon. V r.…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 5.10. 2021

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Horní Blatná