Zaniklý pozdně románský kostel, jehož základy byly znovuobjeveny v letech 2002–2004 při archeologickém výzkumu.
Zbytky oltáře
V okolí kostela jsou instalovány informační tabule s podrobnostmi o archeologických pracech přímo na lokalitě, kde kostel stával, tak i v širokém okolí (štoly, sejpy atd.) Při konzervaci zdiva kostela došlo k jeho částečnému doplnění. Nové zdivo je od původního odděleno naznačenou barevnou linkou.
17.1. 2007

Kostel svatého Mikuláše pod Krudumem (Chlumem)

Zaniklý pozdně románský kostel s protáhlou hlavní lodi s pravoúhlým presbytářem vyrostl na skalním výchozu poblíže průsmyku na staré cestě ze Sokolova do Lokte. Výzkum nalezl bohatý archeologický materiál, jež poskytl cenné informace o jeho existenci. Historické prameny ho poprvé zmiňují roku 1253 v souvislosti s majetkem řádu křížovníků s červenou hvězdou jako filiální k loketskému kostelu sv. Václava spolu s dalšími, dnes již zaniklými kostely sv. Wolfganga a sv. Jana Křtitele. Archeologický výzkum prováděný v letech 2002-2004 Krajským muzeem Karlovy Vary a Sdružením dětí a mládeže Horní Slavkov lokalitu identifikoval a odhalil i souvislosti jeho vzniku s vazbou na okolní osídlení a objevené stopy důlní činnosti. Překvapivě velký kostel v těchto končinách napovídá, že ve 13. století, kdy tato stavba vznikla, zde panoval čilý ruch, pravděpodobně v souvislosti s těžbou významné suroviny. Se…  číst dále

Výtah z textu na informační tabuli, 17.1. 2007

Další texty historie