Tržní hala z poloviny 14. století byla přestavěna na radnici asi 200 let poté. Úpravy po požárech v letech 1567, 1734, 1795 a 1866 jí daly dnešní podobu, ve které se kombinují slohové znaky gotiky, renesance i novogotiky. Po rekonstrukci v letech 1994–97 slouží jako prostor pro obřady a výstavy.
© Milan Caha 07/2015
Nejstarší částí radnice v Ostrově jsou gotické sklepy a přízemí, které sloužilo původně jako otevřená kupecká hala. Dvě řady sloupů nesly plochý strop, pod kterým probíhalo obchodování. Pravděpodobně kolem poloviny 16. století došlo k nástavbě patra, kde vznikly místnosti pro potřebu městské správy. Zřejmě přitom došlo k zaklenutí původní haly křížovými klenbami. Roku 1567 radnice vyhořela. Obnova, kterou podpořil i císař Maxmilián II., byla dokončena dva roky nato. Před třicetiletou válkou nahradila původní nízkou vížku hranolová věž v ose průčelí. Raně barokními úpravami budova prošla v letech 1676 a 1682. Další změny přinesly rekonstrukce po požárech 1734 a 1795. Po druhém z nich trvala obnova řadu desetiletí (ještě roku 1810 neměla např. věž střechu). Došlo při ní k rozdělení patra novými příčkami a zaklenutí radní síně. ...
Ivan Grisa, dle Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 2. díl, Libri 2010, 11.4. 2011

půdorys přízemí
    Obrázek Obrázek