Kostel Panny Marie Lurdské v Konstantinových Lázních vznikl jako novorománská kaple v letech 1899-1900. Po celkové opravě byla r. 2000 tehdejším plzeňským biskupem povýšena na farní kostel, pravidelné bohoslužby se v něm však nekonají.
Konstantinovy Lázně-kostel
Konstantinovy Lázně jsou obec ležící asi v polovině vzdálenosti mezi Plzní a Tachovem. Prochází jimi silnice II/201 v úseku Planá u Mariánských Lázní-Manětín-Kralovice a pak sem přicházejí vedlejší silnice z místních částí Poloučany a Okrouhlé Hradiště. Obec má také nádraží na lokální trati 177 Pňovany-Bezdružice. Prochází jí žlutá turistická značka z Bezdružic na zříceninu hradu Gutštejn. V obci jsou zřízeny dvě naučné stezky: naučná stezka Hradišťský vrch kopíruje zelenou značku obcházející Hradišťský kopec (637 m n. m.), druhá nese název Ke Studánce lásky, což je pramen v korytě říčky Hadovky jižně od lázní. Konstantinovy Lázně mají nyní asi 900 obyvatel.
18.9. 2021
historie

První lázeňský domek byl u sirnatého pramene v Nové Vsi postaven údajně r. 1803. Lázně provozovali zdejší sedláci, jimž patřili pozemky s prameny. V r. 1818 zbudovali hostinský a lázeňský dům o 19 pokojích, se sálem a dvěma lázněmi, kromě něj tam stál domek se třemi lázněmi. Využíval se hlavní, dosud nepojmenovaný pramen a čtyři vedlejší prameny. Neprosperující lázně v r. 1837 koupil majitel panství, kníže Konstantin Josef z Löwenstein-Wertheim-Rosenbergu (1802–1838), prvorozený syn knížete Karla Thomase Löwensteina a jeho manželky Žofie, rozené Windischgrätzové. Kromě správy rodinných statků se stal žurnalistou a roku 1829 se oženil s kněžnou Marií Anežkou z Hohenlohe-Langenburgu (1804–1835), s níž se odstěhoval do Čech, žili na svém bezdružickém panství, v Boru a v Praze, měli dceru Adelaidu (1831–1909), pozdější portugalskou královnu, a syna Karla Heinricha (1834–1921). Konstantin vypracoval…  číst dále

Luděk Draštík, redakčně doplněno podle různých webových stránek, 27.10. 2009

Plzeňský kraj,  Tachov  (TC), Konstantinovy Lázně