Hrad založen Hroznatovci na přelomu 13. a 14. stol. V l. 1484–88 na Vrtbě seděl Jan Habart ze Stochovic. R. 1511 hrad drželi Rabštejnové, kteří ho r. 1538 prodali Sebastiánovi Markvartovi z Hrádku, poté opuštěn. Zbyly jen mohutné valy a příkopy.
Severní část příkopu
Na homolovitém pahorku zarostlým statnými buky a duby stával gotický hrad, jež býval rodovým sídlem pánů z Vrtby. Hrad byl obýván až do roku 1555, poté uváděn jako pustý. Dochovaly se jen valy a příkopy. Prý nebyl ani za husitských válek dobyt.
19.5. 2003
popis

Hrad měl tvar přibližně nepravidelného pětiúhelníka se zaoblenými nárožími. Jádro obklopuje dodnes dobře znatelný příkop částečně vylámaný ve skále a mohutný val. Přístup k hradu byl patrně od severu po valu až k jeho rozšířené jižní části, kde je předpokládán most přes příkop. V místě rozšíření valu je na jeho vnějším svahu patrná plošina. Zdivo je patrné v jihovýchodním nároží, na severu je patrný styk dvou zdiv vnitřní zástavby a základová spára vyrabované zdi. Bližší popis hradu nám současné znalosti o něm neumožňují.

L.P. (Durdík T.: Ilustovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000), 28.11. 2007

historie

Hrad založili na přelomu 13. a 14. stol. Hroznatovci. Roku 1316 je zde vzpomínán Sezama z Vrtby a v letech 1484–1488 tu seděl Jan Habart ze Stochovic. Roku 1511 hrad patřil pánům z Rabštejna a po nich roku 1538 Sebastiánovi Markvartovi z Hrádku. Později přestal hrad plnit funkci centra panství, zpustl a roku 1659 je zde vzpomínán jen dvůr, jež byl zřejmě vystaven z kamene hradu.

Další texty historie
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Horní Bělá