Hrad Krasíkov založen kolem 13. stol. Prvním držitelem Jiří ze Skviřína, purkrabí z Přimdy. R. 1644 hrad zcela vyhořel a r. 1647 byl obsazen švédským generálem Wrangelem. Po vymření rodu Švamberků přešel jako dědictví na Kryštofa z Heissensteinu.
Pohled na hrad a kostel od severu
pohled z protějšího vrchu od neorománské kaple
Na dominantním kopci (636 m n. m.) s tyčící se věží kostela sv. Jiří naleznete romatické místečko se zříceninami hradu a rozpadající se zvonicí. Toto místo určitě stojí za navštívení. Vchod do věže kostela je uzamčen.
8.7. 2002
historie

Nedaleko Bezdružic vypíná se brdo nevysoké sice, ale pro vysoký svůj podstavec okolní krajině panující, na němž stával hrad prvotně Krasikov, potom obecně Švamberk řečený. Brdo strmě vystupuje, jen na východní straně jest svah volnější, ač přece ještě dosti příkrý. Boky Hradiště jsou holé a na nich většinou buď kamení anebo suchopar. Pod hradištěm jest dvůr a pivovar. Odtud jde cesta napřed k vesničce Krasikovu, která k východní patě Hradiště přistavěna jest a zelení se od něho odráží. Odtud jest nejkratší cestou pěšina po boku hory, z níž se hned do předhradí přichází; volněji se vstupuje po staré vozové cestě. Hned tam, kde cesta tato od vozové cesty skrze vesničku jdoucí odbočuje, začíná jedlé cesty kamenný val a táhne se až k jižní straně Hradiště. Pod tímto náspem k východní straně jest odstavec ze země nasypané, patrně staré plotiště, které dřevěnými sruby bylo opevněno, aby odtud nepřítel na cestu nevylezl. Dvě hluboké díry na tomto…  číst dále

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého XIII., 8.7. 2002

Další texty historie

Strom křivdy

Na nádvoří hradu Krasíkova se po léta zelenal strom, jehož větve byly skloněny k zemi. Ratolesti, jež na nich vypučely, neobracely se k slunci, nýbrž rostly směrem dolů. Říkali mu „strom křivdy“ a vyprávěli o něm tuto pověst: V době, kdy řádily v krajích českých loupeživé bandy, ustanovil vládce země na Krasíkově sudího, který měl se svými přísedícími bdíti nad pořádkem v okolí, souditi zločince a odevzdávati je katu. Jednou se stalo, že vojáci z hradní posádky, kteří pátrali v lesích po lupičích, našli u cesty zavražděného a oloupeného kupce. Náhodou ubíral se tou cestou nic zlého netuše venkovský mladík z města k domovu. Byl unaven, i ulehl vedle cesty, dal si pod hlavu mošnu a vedle sebe položil hůl, kterou si cestou zrobil ze suché větve. Tak ho našli vojáci, jali ho a obvinili, že zabil kupce a jeho peníze někde v lese zakopal. Přivedli ho na Krasíkov, postavili před soud. Všecek…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

Půdorys místa

Plán hradu Krasikova, 1. Místo, kde odbočuje cesta ke hradu a vedlé ní začíná kamenný val; 2) výsadek na hoře s dvěma děrami; 3. věž na obranu cesty; 4. bašta s 5. polookrouhlým výstupkem; 6. brána ?; 7. stavení (pivovár, sladovna, sklady); 8. brána; 9. byt kostelníkův; 10. dvůr předhradí; 11. zvonice; 12. kaple; 13. dřevěná bouda; 14. konice; 15. příkop; 16. dvůr zadního hradu; 17. dlouhé stavení ke hradbám přistavěné; 18. kůlna; 19. velká věž.
A. Sedláček XIV./223
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

29.10.2022 00:31 Vlky
Nojono, to je asi osud spousty různých zřícenin. Doufám, že se to brzy zatrhne a bude se koukat i trochu na estetiku věci jako třeba na Oríku nad Humpolcem..
27.10.2014 10:57 Jiří
Tak koukám, že je další hrad sprzněn otřesnou pozink vyhlídkou. To je dobré snad jen pro uspokojení oka lačného dalekých pohledů, nikoli však pro oko milovníka hradů a jejich autenticity. By mě zajímalo, kdo o těchto podobných -jak to jen napsat slušně- rozhoduje. Ještě není v areálu Švamberka supermarket a benzínová pumpa.Co když si bude chtít turista po zkouknutí hradu nakoupit..... Jsem si naivně myslel, že takovýto invazivní přístup k památkám je dávno pryč a ono je to přesně naopak.
Před pár lety jsem na Krasíkově byl a dodnes rád vzpomínám.Rozhodně stojí za návštěvu.
Plzeňský kraj,  Tachov  (TC), Kokašice