Někdejší hrobní kaple Kokořovců, postavená v letech 1655–57 v silně tradicionalistickém goticko-renesančním stylu. Koncem 18. stol. vedle postaven špitál. Od roku 1970 síň zemědělských tradic okresu Plzeň sever, po r. 1990 studio pohybového divadla.
Kaple od jihu
Kaple se špitálem stojí u silnice II/193 asi v polovině cesty od městečka k zámku (v tomto směru vpravo). Oba objekty zakrývají velké listnaté stromy. Špitál lze zahlédnout při cestě po manětínském modrém okruhu z druhé strany údolí. Nadace Ctibora Turby, která zde pořádá kursy pohybového divadla, prý občas koná i představení pro veřejnost.
popis

Jednolodní stavba s vícebokým presbytářem stejné šíře, orientovaným k východu. Na jihu přístavba dnešní sakristie. Okna hrotitá, bez kružeb. U západního průčelí víceboká schodišťová věžice s kosodélníkovými okénky. Protějškové portály v jižní a severní stěně, rámované tesanými kamennými edikulami s letopočty přestavby 1655–57, renesančního rázu. Sousední budova špitálu patrová, obdélná, pozdně barokní, s mansardovou střechou, nárožní bosáží a mělkými středními risality, ukončenými nízkými tympanony.

Kaple sv. Anny v Nečtinech

Připomíná se poprvé roku 1622, v letech 1655–57 důkladně přestavěna. Sloužila jako špitální a pohřební pro rod Kokořovců. Roku 1840 přistavěna jižní kaple, která od roku 1869 slouží jako sakristie (původní zbořena). Po roce 1945 zchátrala, roku 1970 byla opravena a využita jako památník zemědělských tradic okresu Plezň sever. Po roce 1990 slouží pro studio pohybového divadla nadace Ctibora Turby.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 17.8. 2008

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Nečtiny