zámek Želetice

Nový zámek
Tzv. "nový zámek" , který ale asi nikdy nebyl skutečnou rezidenci majitelů želetického statku, byl vybudován za Karla Fridricha Kammela-Hardeggera a je ho manželky Anny po roce 1863, když původní "starý zámek" nacházejicí se v sousedícím dvoře nechali zbořit. V r. 1936 jej převzal Alois Fišl a v roce 1947 přešel do majetku státu.
Hlavní severní průčelí.
Želetice se poprvé připomínají i s tamní tvrzi v roce 1351, kdy je Jaroš ze Zbraslavi postoupil Purkartovi z Mohelna. V držení tvrze se vystřídala celá řada majitelů. Ale až v roce 1770 si zvolil Ignác Walldorf Želetice za svoji rezidenci a přistoupil k výstavbě tehdy nového zámku místo staré a zřejmě nevyhovující tvrze a to v místě želetického dvora. Ten byl i se zámkem v roce 1862 postižen velkou povodní, takže v roce 1863 noví majitelé Karel Fridrich Kammel-Hardegger a jeho manželka Anna rozená z Hardegu nechali celý zámek kromě západního křídla zbořit. Místo něj nechali východně od dvora postavit novou budovu zvanou zámek. Ovšem ten sloužil jen jako správní budova dvora, protože majitelé sídlili ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 1.6. 2020
    přestavěno