První písemná zpráva o kostelu pochází již z roku 1265. V r. 1350 připomínán jako farní. V roce 1692 přistavěna věž. Jednolodní stavba s kněžištěm o něco užším než kostelní loď. Věž má podsebití. Kostel památkově chráněn od r. 1963.
Kostel sv. Kateřiny ve Stříbrných Horách
© Pavel Vítek 09/2018
Stříbrné Hory najdeme 10 km východně od Havlíčkova Brodu a 21 km západně od Žďáru nad Sázavou. Obcí prochází silnice I/19 spojující Havlíčkův Brod se Žďárem nad Sázavou. Okolo obce vede železniční trať č. 250, která spojuje Kolín přes Havlíčkův Brod s Brnem. Kostel sv. Kateřiny najdeme 900 m jihovýchodně od obce, je obklopen hřbitovem.
popis

Kostel sv. Kateřiny je jednolodní s presbytářem se zkosenými rohy a v ose navazující pravoúhlou sakristií. V průčelí je předsazena hranolová věž. Jednolodní stavba s kněžištěm o něco užším než kostelní loď. Obě prostory mají plochý strop, jen sakristie, která je na východním konci kostela, je sklenuta plackou. Věž má podsebití a je kryta plechovou stanovou střechou a cibulí. Loď i sakristie jsou kryty plechem. Již v roce 1843 došlo ke krádeži dvou kostelních zvonů. Roku 1969 uhodil do kostela blesk a ten vyhořel. Po následných opravách byl v roce 1972 opět otevřen a uveden do provozu. V současné době po neustávajícím vykrádání bohužel neobsahuje již žádné cenné a ani historicky zajímavé předměty či zařízení. Kostel sv. Kateřiny je památkově chráněn od roku 1963.

historie

O samotě stojící gotický kostel v blízkosti štoly vedoucí pod kopcem je pozůstatkem zaniklé středověké hornické osady. Připomínán je v roce 1350 jako farní. První písemná zpráva však pochází již z roku 1265. Z listiny však vyplývá, že kostel tu byl vystavěn již mnoho let předtím. Jeho založení lze přisoudit s největší pravděpodobností německým horníkům, kteří v jeho okolí těžili stříbrnou rudu. Při tažení husitů na Přibyslav roku 1424 byl kostelík vypálen a došlo pravděpodobně i k celkovému zániku okolního sídliště, které však již bylo téměř vylidněno. Větší zápis pochází až z roku 1692, kdy byla vystavěna nová věž. Úpravami prošel v polovině 17. století. Na přelomu 18. a 19. století byla zamítnuta žádost o zřízení kaplanství ve Stříbrných Horách a taktéž i žádost o přifaření k městu Přibyslavi. V 1. polovině 19. století se z důvodu velké zchátralosti uvažovalo o zrušení a zbourání…  číst dále

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Stříbrné Hory