Kostel s komendou byl založen zřejmě ve 13. stol. Řádem německých rytířů. V r. 1421 započala stavba kostelní věže. Na přelomu 15.-16. stol. pozdně goticky přestavěn. V r. 1619 a 1634 vyhořel. V r. 1673 byla farnost povýšena na děkanství. V 70.-80. l. 20. stol. byl kostel zrekonstruován.
© Luděk Vláčil 02/2016
Obec Hostěradice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo. Její nejvýznamnější památkou je kostel sv. Kunhuty s farou a pozůstatky komendy německých rytířů stojící na náměstí, v jehož středu stojí mariánský sloup zhotovený r. 1728 Štěpánem Paganem. Na náměstí je také několik historických památkově chráněných budov s renesančními jádry a pozdně renesanční budova radnice z r. 1620. V těsné blízkosti obce se nachází přírodní památka U kapličky, pod níž je labyrint starých chodeb a prochází zde i naučná stezka.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.farnost-hosteradice.cz, http://www.turistika.cz a další, 9.2. 2016
historie

V letech 1197-1222 Hostěradice patřily pod správu louckého kláštera. V roce 1237 získal od krále Václava I. část Hostěradic Řád německých rytířů. V této době byla již ve vsi farnost, k níž náležely také Míšovice, Chlupice a Skalice. Rytíři zde působili jako faráři již někdy od počátku 13. století. Založili současný kostel, komendu a špitál. V roce 1421 započala stavba kostelní věže. Koncem 15. století končí působení Řádu německých rytířů v Hostěradicích. Na přelomu 15.-16. století byl kostel sv. Kunhuty pozdně goticky přestavěn a zaklenut. Došlo také k rozšíření fary. V roce 1606 byl do věže umístěn nový zvon s reliéfy Kristova života. Za třicetileté války, v srpnu roku 1619, ves přepadli a vypálili jízdní žoldnéři. Požár zničil kostel, faru, špitál i školu. V roce 1634 opravený kostel opět vyhořel. Roku 1673 byla hostěradická farnost povýšena na děkanství. Koncem 18. století byl zrušen hřbitov kolem kostela…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Hostěradice