Cenný pozdně gotický dům čp. 6 postaven táborským měšťanem Ondřejem Čáslavským kolem roku 1532. Vysoký štít je ozdoben kružbou s plaménkovým motivem. V interiéru se dochoval vzácný renesanční trámový strop s cennou malířskou výzdobou.
© Milan Caha 06/2009
Graficke pismenko Dům čp. 6 na hlavním – Žižkově – náměstí v Táboře byl postaven táborským měšťanem Ondřejem Čáslavským kolem roku 1532. Jedná se o cennou, pozdně gotickou budovu s renesančními prvky. Vysoký štít je ozdoben kružbou s plaménkovým motivem typickým pro závěr gotického umění v architektuře. Z gotických prvků se dále dochoval zajímavý portál. Iluzivní výzdoba fasády, imitující kamenickou výzdobu oken, pochází z renesance. V interiéru se dochoval vzácný renesanční trámový strop s cennou malířskou výzdobou.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 4. T - Ž. Academia, Praha 1982), 28.6. 2009

Tábor  (TA)