Farní kostel v Hrobech je zmiňován už od roku 1358. V letech 1569 a 1666 vyhořel a duchovní správa zde byla obnovena v roce 1687. Roku 1791 kostel vyhořel opět a obnoven byl až v roce 1828. Následně byl několikrát restaurován až do dnešní podoby.
kostel Nanebevzetí Panny Marie

kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hrobech

Gotický jednolodní chrám s pětiboce uzavřeným presbytářem s opěráky, se sakristií na severní straně a se zvonovou věží při jeho západním průčelí. Vystavěn byl koncem 14. století, patrně v osmdesátých letech, na zbytcích zdiva původního kostelíka, datovaného rokem 1358. V šestnáctém století byl zbaven fary a nová zde byla zřízena až v roce 1758. Presbytář je zaklenutý žebrovou klenbou na kružbových konzolách a zachoval si gotický sanktuář. Severně od presbytáře sakristie se nachází zaklenuty žebrovou klenbou pozůstatky věže, patrně datované už do 13. století. Zařízení kostela je převážně z doby vrcholného baroka a vévodila mu gotická socha Madony z doby kolem roku 1450. Kostel byl terčem častých návštěv zlodějů a proto je většina mobiliáře, včetně nádherné gotické sochy Hrobské Madony, uložena v depozitáři. Severně od kostela stojí budova fary, která je státem prohlášena za Národní kulturní památku. V kostele a kolem něho jsou četné náhrobní kameny s postavami a znaky Smrčků z Mnichu, Cimburků, Tellnerů z Feldeggu a Kochů. Na místě bývalého hřbitova stojí kaple sv. Jana Nepomuckého z roku 1827.
Jaroslav Šefčík , 30.8. 2009

Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Hroby