Kamenná kašna ze 17. stol. Má urbanistickou cenu jako doklad umístění. Jednoduchý architektonický výraz. Kašna situována uprostřed křižovatky silnic. Parapet členěný nárožními a středovými a lizénovými výstupky. Kašna zapsána v seznamu památek od r. 1963.
Kamenná kašna v Bíkově ulici v Chýnově.
© Pavel Vítek 10/2021
Město Chýnov leží 14 km východně od okresního města Tábor a 17 km jihozápadně od Pacova. Městem prochází silnice I/19, spojující Tábor s Pelhřimovem a Jihlavou. Brzy již ale městem procházet nebude, obchvat města je ve výstavbě. Chýnovem také prochází železniční trať č. 224 Tábor – Horní Cerekev. Další spojení do Chýnova je řadou autobusů. Kašna stojí v jižní části města na křižovatce silnic, jižně od vily sochaře a architekta Františka Bílka, místního rodáka.
popis

Kamenná kašna ze 17. století je jedna z řetězce chýnovských kašen vybudovaných v městečku pro zásobování vodou. Má urbanistickou cenu jako doklad umístění na křižovatce frekventovaných cest a místě vzniku spodní městské čtvrti Chýnova. Její ztvárnění není již jen technickou stavbou, snaha o jednoduchý architektonický výraz. Její umístění je pravděpodobně namísto původní kašny napájené vodovodem zbudovaným roku 1581 Jakubem Krčínem z Jelčan. Kašna je situována uprostřed křižovatky silnic ve směru Tábor, Planá nad Lužnicí, Černovice a Chýnov náměstí. Okolní terén byl zvyšován, proto je dnes kašna značně zapuštěna. Plný parapet je členěn nárožními a středovými a lizénovými výstupky. Na severozápadní straně v prostředním pilastru nečitelný nápis. Rozměry jímky přibližně 4 250 x 4 250 mm, výška parapetu 500 mm, hloubka jímky 1200 mm. Uprostřed nově obnovená komolá pyramida na čtyřech koulích, která stojí na soklu s římsou. Původní pyramida…  číst dále

Jihočeský kraj, Chýnov