Barokní dvůr je poprvé uváděn r. 1559 jako poplužní dvůr hradu Borotín. R. 1620 byl spolu s hradem vypálen. Do r. 1829 v majetku Lobkowiczů, následně prodán baronům Nádherným. Od r. 1923 časté střídání majitelů. Chráněnou památkou od 2003. R. 2009 v havarijním stavu, postupně probíhá rekonstrukce.
Statek v roce 2013 - opravená barokní fasása jižního křídla a část plotu terasy
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ Občanské sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ bylo založeno v roce 2012. Primárním posláním občanského sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ je pomoc a součinnost při rekonstrukci a revitalizaci kulturní památky - hospodářského dvora Starý zámek v Borotíně. Cílem je adaptace historicky nejcennější části objektu a vybudování interaktivní muzejní expozice zaměřené na historii statku, protilehlého hradu, obce a zdejšího zemědělského regionu. Muzeum je významným bodem širšího záměru vybudování společenského a kulturního centra. Činnost občanské sdružení je podporována obcí, místními spolky (Osvětová beseda), spolupracuje s místními organizacemi (např. partnerská smlouva s místní základní školou), uskupeními (např. partnerská smlouva se Společenstvím obcí Čertovo břemeno) a také s MAS Krajina srdce. Občanské sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ bylo registrováno podle zákona č.83/1990Sb. o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, dne 31.8.2012 pod č. j. VS/1-1/89 932/12-R. IČ: 22714065. Mezi členy patří majitel objektu, rodinní příslušníci, místní občané, odborníci na obnovu kulturních památek a různorodí podporovatelé projektu obnovy statku (včetně dvou osob žijících trvale v zahraniční). Podpora členů je primárně formou aktivní pomoci při rekonstrukčních pracích, při organizačním zajištění akcí, jejich výtěžek jde na obnovu objektu, nezištnou odbornou pomocí (příprava projekt a dozor realizace), ale i drobnějšími finančními dary. V případě zájmu o podporu projektu obnovy hospodářského dvora Starý zámek v Borotíně a jmenovitě adaptace prostor pro regionální muzeum můžete zaslat Vás finanční příspěvek na transparentní účet občanského sdružení: Číslo účtu: 261651522/0300 (Československá obchodní banka – ERA).
Milan Tejnor, 16.11. 2013
historie

KULTURNÍ PAMÁTKA Barokní hospodářský dvůr (zvaný Starý zámek) v Borotíně u Tábora je kulturní památkou rozhodnutím Ministerstva kultury ze dne 28.7.2003 (spisová značka Č.j. 9660/2001). Důvodem pro zapsání mezi kulturní památky je mimořádný urbanistický význam objektu: „...tento typ osově symetrické trojkřídlé dispozice s čelní vjezdovou branou (bez významnějších mladších přestaveb) se dochoval již velmi ojediněle. Lze tedy konstatovat, že areál hospodářského dvora Starý zámek patří mezi nejvýznačnější stavby svého druhu v jihočeském regionu a z hlediska své urbanistické polohy zřejmě nemá obdoby“. Dnešní, v podstatě barokní dvůr má pozdně středověké nebo renesanční jádro. Přelom 18. a 19. století vtiskl dvoru klasicistní tvář, jehož součástí je kromě vykrajovaných štítů také červeně malované členění vnějších fasád. HISTORIE OBJEKTU Barokní hospodářský dvůr v Borotíně je situován naproti zřícenině středověkého hradu zvaného Starý zámek, po…  číst dále

Vývoj událostí místa

• 1557

První zmínky o dvoře jako neopevněné předhradí s hospodářskými budovami.

• 1620

Po opuštění hradu po požáru zůstává dvůr jako samostatně fungující hospodářská jednotka v majetku rodu Lobkowiczů

• 1829

Prodej hradu a statku baronům Nádherným

• 1923

Po pozemkové reformě se zde vystřídalo mnoho majitelů i nájemců, přičemž potomkům posledních majitelům byl objekt vrácen v restitučním řízení.

• prosinec 2009

Objekt zakoupila Společnost TAKELOT s.r.o.

• 2010

Bylo zahájeno čištění objektů, základních zabezpečovacích prací a statického zajištění objektu.

• 2011 - 2013

Došlo k většinové rekonstrukci historicky nejcennější části komplexu – jižního křídla. Oprava středové brány a ohradní zdi u jižního křídla, nový krov, nová střešní krytina nad západní částí jižního křídla

Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Borotín