Barokní dvůr je poprvé uváděn r. 1559 jako poplužní dvůr hradu Borotín. R. 1620 byl spolu s hradem vypálen. Do r. 1829 v majetku Lobkowiczů, následně prodán baronům Nádherným. Od r. 1923 časté střídání majitelů. Chráněnou památkou od 2003. R. 2009 v havarijním stavu, postupně probíhá rekonstrukce.
Statek v roce 2013 - opravená barokní fasása jižního křídla a část plotu terasy
KULTURNÍ PAMÁTKA Barokní hospodářský dvůr (zvaný Starý zámek) v Borotíně u Tábora je kulturní památkou rozhodnutím Ministerstva kultury ze dne 28.7.2003 (spisová značka Č.j. 9660/2001). Důvodem pro zapsání mezi kulturní památky je mimořádný urbanistický význam objektu: „...tento typ osově symetrické trojkřídlé dispozice s čelní vjezdovou branou (bez významnějších mladších přestaveb) se dochoval již velmi ojediněle. Lze tedy konstatovat, že areál hospodářského dvora Starý zámek patří mezi nejvýznačnější stavby svého druhu v jihočeském regionu a z hlediska své urbanistické polohy zřejmě nemá obdoby“. Dnešní, v podstatě barokní dvůr má pozdně středověké nebo renesanční jádro. Přelom 18. a 19. století vtiskl dvoru klasicistní tvář, jehož součástí je kromě vykrajovaných štítů také červeně malované členění vnějších fasád. HISTORIE OBJEKTU Barokní ...
Milan Tejnor, 16.11. 2013

popis

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ Občanské sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ bylo založeno v roce 2012. Primárním posláním občanského sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ je pomoc a součinnost při rekonstrukci a revitalizaci kulturní památky - hospodářského dvora Starý zámek v Borotíně. Cílem je adaptace historicky nejcennější části objektu a vybudování interaktivní

Vývoj událostí místa

• 1557

První zmínky o dvoře jako neopevněné předhradí s hospodářskými budovami.

• 1620

Po opuštění hradu po požáru zůstává dvůr jako samostatně fungující hospodářská jednotka v majetku rodu Lobkowiczů

• 1829

Prodej hradu a statku baronům Nádherným

• 1923

Po pozemkové reformě se zde vystřídalo mnoho majitelů i nájemců, přičemž potomkům posledních majitelům byl objekt vrácen v restitučním řízení.

• prosinec 2009

Objekt zakoupila Společnost TAKELOT s.r.o.

• 2010

Bylo zahájeno čištění objektů, základních zabezpečovacích prací a statického zajištění objektu.

• 2011 - 2013

Došlo k většinové rekonstrukci historicky nejcennější části komplexu – jižního křídla. Oprava středové brány a ohradní zdi u jižního křídla, nový krov, nová střešní krytina nad západní částí jižního křídla

Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Borotín