První zmínka o vesnici je ze začátku 15. století. Kaplička postavena patrně v druhé polovině 19. stol. V adventní době kaple slavnostně osvětlena a místní zde zpívají koledy.
Kaplička v táborské Zárybnické Lhotě
© Pavel Vítek 09/2021
Zárybničná Lhota je jednou z 15 místních částí města Tábor. Nachází se asi 10 km východně od centra města. Obcí prochází hlavní silnice I/19, spojující Tábor s Jihlavou. Kapličku najdeme v jižní části vsi. Dojdeme k ní z hlavní silnice ulicemi Potoční a Polní. S městem Tábor je Zárybničná Lhota spojena městskou dopravou, linka 30. Dále zde vede několik dalších autobusových linek z Tábora. Nedaleko na západ je velký a hezký rekreační Knížecí rybník s možností stravování i ubytování.
popis

První zmínka o vesnici je ze začátku 15. století, kdy se nazývala „Lhota za rybníkem“. V roce 1446 mění své jméno na „Malá Lhota Kozská“. Své dnešní označení „Zárybničná Lhota“ získala vesnice až počátkem 16. století. Kaplička byla postavena patrně v druhé polovině 19. století. V adventní době bývá slavnostně osvětlena a konají se zde pěvecká vystoupení s vánočními koledami.

Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Zárybničná Lhota