Tvrz připomínána r.1535. V 17.st.přestavěna na zámek, v l.1712-14 postavena zámecká kaple. Koncem 1. pol.18. stol. trojkřídlý zámek změněn na čtyřkřídlý s malým dvorem.
Hlavní portál zámku
Zámek se nachází v centru obce Stádlec při jihovýchodní straně návsi.
Po posledních úpravách z poloviny 18. stol. je dnes budova zámku tvořena čtyřmi jednopatrovými křídly s malým téměř čtvercovým dvorem. V hlavním průčelí vystupující balkón podepřený sloupky s vjezdem, nad kterým se tyčí hranolová hodinová věž. Při zámku je neudržovaný park.
Na zámku žil až do své smrti český vynálezce Ing. Fr. Křižík (1847 - 1941).

historie

V obci Stádlec původně stála tvrz, která je poprvé připomínána v roce 1535. Stádlec byl v té době v držení rodiny Vítů ze Rzavého a to až do roku 1620. V roce 1629 byl prodán. V letech 1712-14 byla postavena zámecká kaple a při dalších stavebních úpravách koncem 1. poloviny 18. stol. byl původně trojkřídlý zámek přístavbou nižšího rizalitu s věží změněn na čtyřkřídlý s malým dvorem. Po roce 1945

7.8. 2005
    Ve Stádlci strávil svůj zbytek života František Křižík.
    Tak jako v době svého vzniku vypadal zámek i na poč. 20. století, kdy jej i s velkostatkem a anglickým parkem koupil známý český vynálezce František Křižík (1847-1941). Do zdejšího kraje jej přivedla stavba meziměstské elektrické železniční dráhy z Tábora do Bechyně v r. 1902. Křižík pocházel z chudých poměrů a byl největším tvořivým zjevem velké generace českých kapitalistických podnikatelů, která

S použitím článku historika prachatického muzea, p.Kubů, Jaroslav Špiroch, 10.6. 2014

Půdorys