Antonín Ferdinand Feuerstein r.1781 přestavěl původní tvrz na barokní zámek. Vratislavové z Mitrovic po r.1863 provedli vnitřní úpravy. Zámek je jednopatrový trojkřídlý, hlavní část protáhlá, boční křídla krátká. Po r.1989 vrácen do soukromých rukou.
západní průčelí
© Milan Caha 07/2015
Nadějkov leží 20 km severozápadně od Tábora a 13 km severovýchodně od Milevska. Zámek je jednopatrový trojkřídlý, jeho hlavní část je protáhlá, boční křídla vybíhající do dvora jsou naopak poměrně krátká. Celý objekt je krytý mansardovou střechou. Průčelí z roku 1781 se vyznačuje bohatými ozdobnými profily nadokenních říms i podokenních výplní. V hlavním křídle je ve střeše věžička s fungujícími hodinami. Po roce 1989 byl vrácen do soukromých rukou a znovu upravován. Pro veřejnost je nepřístupný. V okolí za zhlédnutí jistě stojí město Tábor s velkým množstvím památek. Dále na okraji Milevska krásný klášterní románský kostel a zajímavý je i kostel na nedalekém hřbitově.
popis

Počátkem roku 2012 jsou zahrada i zámek volně přístupné, nezabezpečené. Zahrada se jeví zpustlá, stejně tak fasáda je zanedbaná. Interiéry zámku jsou zatím v dobrém stavu, což díky volnému přístupu nemusí trvat dlouho. Vlastníkem je od r. 2008 a.s. Galileo Veritas. Zámek koupila od Ronyho Segera, který žije v Izraeli a je synem restituenta ing. Milana Segera, jemuž byl zámek v r. 1993 vrácen.

Otto Slabý podle článku J. Synka v Hlásce (zpravodaj Klubu Augusta Sedláčka) ročník XXIII, 2012, č. 4, str.60 , 21.10. 2012

historie

V písemných pramenech se ves Nadějkov poprvé uvádí až roku 1373 v souvislosti s majitelem tvrze a celého panství Ahníkem z Nadějkova. Z bývalé tvrze se dochoval zbytek bašty, který se nachází u nynějšího zámku. Na počátku 16. století se Nadějkov dostal do majetku rodu Doudlebských z Doudleb. Bedřich z Doudleb v letech 1570 až 1584 nechal tvrz přestavět v renesančním slohu. Poslední z rodu Doudlebských z Doudleb, kteří vlastnili Nadějkov byl Jiří František, který roku 1668 prodal nadějkovské panství Mikuláši z Germersheimu v Harpershofu, měšťanu z Menšího Města pražského. Majitelé Nadějkova se pak často střídali. Roku 1702 je koupil Václav Norbert Oktavián Kinský ze Vchynic. O tři roky však i on Nadějkov prodal. Novým majitelem se stal rytíř Jiří Bořek Dohalský. Od té doby se majitelé hospodářství i tvrze opět poměrně často střídali. Roku 1761 získal tvrz i hospodářství Antonín Ferdinand…  číst dále

Pavel Vítek & Zany, 19.1. 2006

půdorys přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

13.4.2011 21:29 nalim
Nadějkovský zámek asi 4 roky vlasní spol Galileo Veritas z Brna, , park až k jeho základům a pozemky cca 50 ha vlastní MUDR Horáková z Prahy, která se na adrese uvedené na katastrálním úřadě nenalézá. Poslední dva roky se nikdo z údajných majitelů do Nadějkova nedostavil. telefony většina \"akcionářů\" společnosti, ani pí doktorka neberou . Při tom jde zatím o velmi zachovalou stavbu ,která by byla vhodná k mnoha účelům. jsou tam i apartmány , ale i velké sály , které by se hodily třebo jako depositáře některých galerií ,nebo archivy a pod.
Park, který kdysi byl chloubou kraje stále více pustne. Velký zámecký rybník je po povodni ,před několika léty, s protženou hrází prázdný. Nikdo nevyužil Evropských dotací na jeho revitalisaci.

Najde se někdo, kdo by o zámek měl zájem a od majitelů, pokud by je našel , zámek koupil? Snad ano. Je to opravdu majestátní historická památka, která by zatím snad mimo natření oken a malých oprav žádné velké investice nevyžadovala.
Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Nadějkov