zemědělská škola

Vyšší odborná a Střední zemědělská škola
Zemědělská škola v Táboře založena r. 1866, v letech 1900-1919 dokonce se statutem školy vysoké. Budova školy v novorenesančním a secesním slohu vybudována v letech 1902-1904 podle projektu Čeňka Křičky. Průčelí zdobeno ornamenty a reliéfy významných osobností. Objekt restaurován r. 2009.
Zemědělská škola na Masarykově náměstí
Zemědělská škola v Táboře má téměř o půl roku starší historii než samotná školní budova, její vznik souvisel s rozvojem zemědělského školství v Rakousku-Uhersku v 19. století. C.k. vlastenecká hospodářská společnost vydala v roce 1865 prohlášení s výzvou na založení hospodářské školy, mezi sedmi městy reagujícími na výzvu byl i Tábor. Škola byla založena v roce 1866 a byla prvním vzdělávacím ústavem tohoto typu, kde se vyučovalo česky. Stoupající počet studentů i změna statutu na vysokou školu (od roku 1900 Královská česká hospodářská akademie) vyvolaly potřebu vystavět novou reprezentativní budovu odpovídající významu školy. Na přelomu 19. a 20. století se moderní architektura Tábora rozvíjela od centra směrem k nádraží a nová zemědělská škola na Masarykově náměstí byla součástí širší urbanistické koncepce. Budova ...
Pavel Vlach (s použitím webu Střední zemědělské školy Tábor a materiálů Národního památkového ústavu), 20.5. 2015
    Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Tábor