Synagoga radenínské židovské obce z počátku 18. století, přestavěna na obytný dům v roce 1935.
© Milan Caha 11/2007
Nejméně jedna židovská rodina žila v Radeníně před rokem 1622. Roku 1723 zde bydlelo 9 rodin a je doložena existence židovské obce se synagogou. Dřevěné ghetto v roce 1806 vyhořelo. Nová budova synagogy, která vznikla brzo po požáru, je uváděna v roce 1830. Bohoslužby se zde konaly až do 30. let minulého století. Do roku 1929 byly v synagoze uchovávány svitky Tóry, zdobené „šofary“ (rohy na něž se troubilo při bohoslužbách) a jiné liturgické předměty. Židovská obec a synagoga byly v roce 1934 zrušeny a synagoga byla roku 1935 prodána Václavu Příplatovi. Ten polovinu budovy zboural a dolejší polovinu přestavěl na obytný domek, nynější čp. 88. Dům zachovává původní hmotu synagogy. Je to nevelká, slohově nevýrazná budova, její účel připomíná okénko ve tvaru desatera v čelním štítě.
Milan Caha (zdroj: oficiální stránky obce Radenín), 25.12. 2007
Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Radenín