Dům čp. 157 je významnou ukázkou táborské renesanční měšťanské architektury. Poprvé je připomínán roku 1526 jako majetek měšťana Mikuláše Slanaře. Kolem roku 1570 dům vlastnila rodina Hrošků z Trkova, kteří nechali pořídit bohatou výzdobu fasád.
© Milan Caha 08/2007
Dům (dnes čp. 157) je poprvé připomínán roku 1526 jako majetek bohatého měšťana Mikuláše Slanaře. Kolem roku 1570 dům vlastnila rodina nižších šlechticů Hrošků z Trkova. Ti nechali pořídit bohatou výzdobu fasád s využitím figurálních a ornamentálních sgrafit po vzorů italských umělců. Dům je skvostnou ukázkou renesanční měšťanské architektury.
Milan Caha (zdroj: Zdeněk Vybíral na old.tabor.cz), 30.8. 2009
Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Tábor (část)