Vodárenská věž postavená někdy na přelomu 15. a 16. stol. je renesanční stavbou, zdobenou obloučkovitými štíty a sgrafity. Voda z Jordánu byla čerpána do věže stojící 32 m nad jeho hladinou a z věže rozváděna dřevěným potrubím do kašen. Dnes galerie.
© Luděk Pitter 05/2004
Vodárenská věž se nachází v Žižkově ulici, pří východním okraji centra města nad rybníkem Jordán. Přijedete-li autem, můžete zaparkovat jen kousek od galerie na parkovišti, které se nachází severně od galerie na Tržním náměstí. Pokud se Žižkovou ulicí vrátíte kousek zpět, otevře se Vám krásný výhled na rybník Jordán. Tato spíše technická památka je dnes využívána jako galerie

historie

Město Tábor, jedno z nejlépe opevněných měst v Čechách, trpělo v 15. stol nesdostatkem vody. Proto byla v roce 1492 vybudována nádrž Jordán. Již někdy na přelomu 15. a 16. století byla vybudována u hráze Jordánu vodárna. Její čerpací zařízení vytlačovalo vodu do vodárenské věže, která se nachází 32 m nad hladinou Jordánu. Z vodárenské věže byla pak voda dřevěným potrubím rozváděna do městských

L.P. (Tábor, informační materiál vydaný odborem kultury a cestovního ruchu města Tábor), 7.2. 2007
    Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Tábor (část)