Větší jednolodní kaple, jejíž stavba byla dokončena na jaře r. 1890 a ještě téhož roku byla 24. srpna vysvěcena. Chrámek stojí na místě bývalé dřevěné chalupy pana Jakuba, která byla stržena. Tehdejší náklady na stavbu kaple činily 3000 zlatých.
kaple Nanebevzetí Panny Marie

Kaple ve Zhoři.

V místě, kde kdysi stávala dřevěnice jistého pana Jakuba, stojí dnes kaple Nanebevzetí Panny Marie, pořízená tehdejším nákladem 3000 zlatých a vysvěcena 24. srpna 1890. V době, kdy ve Zhoři působil jako starosta pan František Boháč se rozhodlo o stržení dřevěné chalupy a s přispěním radních Václava Kašpara, Jana Pána a Josefa Tupého, na návrh stavitele Procházky, byla na témže místě postavena kaple. Stavba je zvonovou věží orientovaná k západu, na východě je pak uzavřena půkruhově řešeným presbytářem. Nad jejím vchodem lze vidět bronzovou pamětní desku, věnovanou sv. Václavovi. Jedinou větší stavební úpravu prodělala tato stavba až v roce 1995 a tak se dochoval její ráz až do dnešní doby. Od vysvěcení se zde pravidelně každou neděli, v době půstu v pátek a v říjnu každou sobotu, konaly mše a bohoslužby, vedené děkanem panem Janovským, ...
Jaroslav Šefčík (děkuji p. Jindřichu Benešovi, starostovi obce Zhoř), 9.11. 2009
    Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Zhoř u Tábora