Mikuláš Franchimont z Frankenfeldu r.1662 přestavěl tvrz na barokní zámek. V r.1822 byl Janem Václavem Kazimírem Deymem upraven empírově. Po r.1945 sídlil na zámku dětský domov, dnes prázdný.
Zámek v Nemyšli
Vlevo hlavní budova, vpravo stavba napodobující antický chrámek.
2003 ©Jiří Cukr
Severně od Chotovin na Táborsku leží v kraji zvaném Česká Sibiř obec Nemyšl s pěkným zámkem. Železniční zastávka v Sudoměřicích u Tábora je vzdálená zhruba 3 kilometry a vede sem od ní zeleně značená značka, která dále pokračuje do Mladé Vožice.
Jiří Cukr, 7.12. 2003
popis

Zámek tvoří skupina tří samostatných objektů: - vlastní starý zámek je patrová, čtyřkřídlá budova s malým čtvercovým nádvořím (s renesančními arkádami), jejíž jedno křídlo je obráceno průčelím do parku. V místě styku dvou křídel stojí nad portikem válcová věž. V nynější podobě bez slohových znaků, některé části mají ráz gotizující. Empírová předsíň v západním průčelí, zámecká kaple P. Marie. - opodál zámku je barokní dvoukřídlé patrové stavení, s lichými arkádami na vnitřních stranách křídel, s empírovým portikem v průčelí (sloupový, s trojúhelníkovým štítem, v šíři bočního průčelí). - v parku stojí třetí barokní budova obdélníkového půdorysu, s průběžnou římsou v průčelí, s portálem v jeho ose a trojúhelníkovým stítem nad jeho středem. Zámecký park rekonstruován školou profesora A. Benše z VŠUP v Praze. Nevelká, volně řešená parková úprava. Za budovou a po její levé straně se rozkládá palouk, na…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,kolekt.aut.,nakl.Svoboda; České zámecké parky a jejich dřeviny,K.Hieke,SZN, Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

historie

Na místě dnešního zámku stála původně gotická tvrz postavená asi ve 14. Století; prvním vlastníkem osady se připomíná k roku 1373 Litvín z Nemyšle. V průběhu staletí se tu vystřídala řada majitelů ( např. pánové z Radejšína nebo z Talmberka ). Mikuláš Franchimont z Frankenfeldu, který Nemyšl získal v roce 1662, přistoupil k přestavbě tvrze na barokní zámek. V roce 1822 byl zámek Janem Václavem Kazimírem Deymem, jehož potomci zde sídlili do druhé světové války, upraven v empírovém duchu. V minulosti sídlil na zámku dětský domov, dnes je prázdný.

Další texty historie
Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Nemyšl