Monumentální neoklasicizující objekt bývalé Moravskoostravské spořitelny a městské knihovny podle návrhu arch. Karla Kotase z let 1928-30 nanáměstí Dr. E. Beneše. Dnes sídlo České spočitelny.
Budova bývalé Moravskoostravské spořitelny z místa zaniklého Německého domu
© Jan P. Štěpánek 02/2007
Graficke pismenko V roce 1927 byl známý architekt Karel Kotas (1894 – 1973), žák arch. Kotěry, spolu s Ernstem Kornerem, s brněnskými kolegy Jindřichem Kumpoštem a Milanem Kopřivou a pražskými architekty Josefem Gočárem a Ladislavem Machoněm vyzván k účasti v soutěži na novou budovu Moravskoostravské spořitelny knihovny na západním okraji historického jádra Moravské Ostravy. Právě K. Kotas, který do Ostravy přišel v r. 1925 řešit svou tíživou finanční situaci, se soutěže zúčastnil hned dvěma návrhy. V prvním architekt vyčlenil pro úřední prostory spořitelny vysokou stélu, která se úzkou obchodní pasáží stýkala s budovou knihovny. Knihovna s nápadně ...
Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003, 3.3. 2007

Budova spořitelny
    Tato třípatrová budova z let 1927-1930, ve které dříve sídlila Městská veřejná knihovna, je projektem architekta Karla Kotase.
    Městský informační servis, 1.2. 2007
    Pohledovou dominantou moravskoostravského náměstí Dr. Edvarda Beneše je monumentální klasicizující funkcionalistická budova bývalé Moravskoostravské spořitelny a městské knihovny, dnes sídlo České spořitelny. Budova byla vystavěna podle vítězného návrhu architekta Karla Kotase v letech 1928 – 30 na nároží náměstí Dr. E. Beneše a Tyršovy ulice. Alternativní návrh K. Kotase měl značit masivní monument k oslavě peněz. Jeho dílo stojí na pomezí

61-62 Ostravsko

není známo