Mlýn postavený r. 1864 Janem Bartoňem sloužil k mletí obilí až do konce 1. světové války. Jeho činnost byla ukončena r. 1931, r. 1939 byl přestavěn na obytné stavení a v roce 1962 vyhořel. Po r. 1972 upraven k rekreačním účelům.
© Luděk Pitter 10/2006
Graficke pismenko Budovu bývalého větrného mlýna bez kola, využívanou dnes jako rekreační objekt, najdete západně od vlakové stanice Hodslavice na místě zvaném "Na Kopci". Když se od vlakové zastávky vydáte na západ, přes silnici I/57, do kopce mezi vilky a poslední uličkou, rovnoběžnou s hlavní silnicí se dáte doleva (na jih) jako k centru Hodslavic, dojdete na konec zástavby, kde se ulička stáčí prudce vpravo vzhůru a vyjdete na loučce u mlýna. Cesta dál pokračuje do centra Hodslavic kolem objektů bývalého jednotného zemědělského družstva. Místní vám určitě ukážou tu správnou cestu. Z kopce je rozhled na podhůří Moravskoslezských Beskyd a můžete odtud ...

historie

Větrný mlýn postavil roku 1864 sedlák Josef Bartoň, později jej koupil Josef David a jeho syn mlýn provozoval až do konce jeho činnosti. Větrné kolo mělo průměr 14 m a mlecí zařízení bylo umístěno ve dvou patrech. Kapacita mletí byla asi jeden metrák obilí za den. Po první světové válce význam větráku upadl a sedláci mleli levněji u majitelů nově postavených vodních mlýnů v okolí. Koncem 30 let 20. stol. poškodila větrák vichřice. Činnost

L.P. (Janouška M., Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 2003), 8.10. 2006