Kostel Nejsvětější Trojice nebo též Nanebevzetí Panny Marie je gotického původu z poloviny 14. stol. Když r. 1885 vyhořel, byl při opravě upraven novogoticky. Zajímavý je reliéf Kristovy hlavy na kříži nad vstupním portálem. Zařízení je převážně novogotické kromě několika barokních sošek a obrazů.
Kostel Mlečice
© Jiří Špaček, 08/2015
Založení obce uvádějí historické prameny k roku 1227, kdy věnoval Přemysl Otakar I. své dceři Anežce, abatyši kláštera sv. Jiří na Pražském hradě, osady Bnečice a Bujesily. Podle zemských knih se majitelé tehdejších Bnečic, dnes Mlečic, střídali až do roku 1565, kdy byly Mlečice a okolní obce přičleněny k panství zbirožskému, do roku 1594 ho spravovali Lobkowiczové a později Komora královská.
Dnes v Mlečicích žije přes 200 obyvatel. Kulturní památkou je zde kromě kostela Nejsvětější Trojice s reliéfem Kristovy hlavy nad portálem ještě socha Panny Marie Svatohorské, která vznikla patrně počátkem 19. století. V červnu 1998 byla kopie této sochy umístěna na náves.
Obcí prochází silnice II/235 spojující Zbiroh a Zvíkovec a zeleně značená dálková turistická cesta od Zbiroha na břeh Berounky u Hřešihlav. Železnice je od této oblasti značně vzdálena.
6.9. 2015

historie

Kostel Nejsvětější Trojice v Mlečicích je často uváděn též se zasvěcením Nanebevzetí Panny Marie, církev však v současnosti používá označení první. Původní gotická stavba byla farním kostelem již od roku 1344. Z ní se dochoval presbytář a sakristie, loď a věž je původu pozdně gotického z počátku 16. století. Během třicetileté války vyhořela fara. Samotný kostel byl poškozen ohněm v letech

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2 K-O, Academia 1978, a informace farnosti Radnice-Zbiroh), 6.9. 2015
    Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Mlečice