Jeden z prvních cukrovarů na Moravě. Vznikl v r. 1839 přebudováním staršího pivovaru za Filipa Ludvíka, sv. pána ze Saint - Genois. Tomuto rodu patřil do roku 1888. Roku 1948 znárodněn a po r. 1981 zrušen. Dnes zřícenina.

Cukrovar v Čelechovicích na Hané

Čelechovice na Hané jsou spjaty s činností zdejšího cukrovaru. Kdysi velmi významný podnik na Hané, dnes vzhlíží do krajiny jako moderní zřícenina. Zdejší cukrovar patří mezi první podniky tohoto druhu na Moravě. Jeho vznik a vývoj je spojen s osobou Filipa Ludvíka, hraběte ze Saint-Genois - příslušníka šlechty pocházející z Belgie, který se stal majitelem Čelechovic v roce 1825. Počátky cukrovaru sahají do roku 1839, kdy byl přestavěn zdejší pivovar. Šlechtické rodině patřil do roku 1888. Pak náležel akciové společnosti z Brna a posléze z Vídně. Zlomovým mezníkem v jeho činnosti byl rok 1901, kdy ho odkoupila za 1,5 milionu korun "akciová společnost rolnického cukrovaru v Čelechovicích". Tehdejším předsedou byl starosta obce ...
Ivo Rozehnal 09/2006-podle www.fa.vutbr.cz a Archiv ACHP a.s., 12.9. 2006

historie

Čelechovický cukrovar se žádné záchrany nedočkal. Jeho neutěšený stav skončil v roce 2016, kdy byly poslední zdevastované budovy strženy. Začátkem května zůstal na místě pouze komín, který má však stále nejistou budoucnost. Na začátku obce je totiž kovový stožár pro telekomunikační služby, takže je pravděpodobné, že i komín bude makonec stržen. Pozemky jsou v soukromém vlaství a nepatří obci, takže budoucí využití je pouze v plánech majitele.
    Ivo Rozehnal, 8.5. 2016