Kostel z 19. stol. na vrchu Kostelci. Je zde obraz sv. Vavřince z roku 1659, barokní obrazy Ukřižování Ježíše Krista, obraz sv.Trojice a část barokního inventáře ze zatopeného kostela sv. Trojice.
Celkový pohled na kostel sv. Vavřince
Graficke pismenko Kostel sv. Vavřince se nachází na vrchu Kostelci ve stejnojmenné obci v blízkosti hlavní silnice vedoucí do Českého Těšína. Kostel byl postaven během let 1889 až 1891 stavitelem Johnischem z Těšína. Vysvěcen byl krakovským prelátem knězem Henrykem Matzkem dne 16. srpna 1891 za přítomnosti 10 000 věřících. Když byl v roce 1962 při stavbě Těrlické přehrady zbořen kostel sv. Trojice, stal se kostel sv. Vavřince sídlem farnosti. Vstupní bránu ke kostelu zdobí dvě figury apoštolů. Sochy vznikly ve 2. polovině 19. století. Jsou vysekané z hrubozrnného pískovce a asi 1 metr vysoké. Mezi nejcennější části inventáře patří obraz sv. Vavřince z roku 1659 a barokní ...
Miroslav BITTER, 26.10. 2005

Mše duchů na Kostelci
    Vedle menších pahorků se z kotliny mezi Stanislavicemi, Těrlickem a Albrechticemi zvedá táhlý vrch, na jehož vrcholu stojí nápadný kostel známého poutního místa Kostelce. V neděli po sv. Vavřinci se sem každoročně scházely davy lidí, aby si připomněli památku na dobrou těšínskou “černou kněžnu” zjevující se podle pověsti v propadlisku za oltářem. Vzpomínali také dřevěný kostelík na Babí hoře u Hradiště i na starou předpověď, podle které se

KAC klub Cierlicko, 26.10. 2005
    Tajná chodba z Těšínského hradu
    Podle jiné pověsti vedla z Těšínského hradu v dnešním Polském Těšíně tajná chodba pod řekou až na druhý břeh a vyúsťovala na Kostelci. Kostelík zde postavili právě proto, aby ukryli vycházející zde podzemní chodbu. Zajímavý nález byl učiněn asi před dvaceti lety, kdy se nedaleko kostelíku skutečně propadla blíže neurčitá podzemní chodba, která by mohla souviset s uvedenou pověstí.

61-62 Ostravsko
     Karviná  (KA)