Zděná čtyřboká boží muka stojící u hlavní silnice byla postavena pravděpodobně ve 2. polovině 19. století.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Hanácká obec Příkazy leží mezi městy Olomouc a Litovel v blízkosti řeky Moravy, kde je chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. V centru obce se nachází dva, dnes již vzácné hanácké žudry. Část obce je prohlášena kulturní památkou díky již zmíněným žudrům a také Hanáckému skanzenu. Kromě toho zde stojí kaple sv. Cyrila a Metoděje a několik božích muk, jejichž koncentrace je v této oblasti vysoká. Jedny boží muka stojí u hlavní silnice z Olomouce na Litovel nedaleko hanáckého skanzenu. Jedná se o zděná čtyřboká boží muka se stříškou krytou taškami a ukončenou ocelovým křížem. Na čelní straně dříku je velká podlouhlá oblouková nika a na hlavici jsou čtyři menší zaoblené niky.

historie

Drobná sakrální stavba je sice přibližně v tomto místě doložena již na I. vojenském mapování – josefské probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783 avšak na pozdějších mapách se již neuvádí. Současná boží muka pravděpodobně pocházejí až z 2. poloviny 19. století.
    křížek, boží muka
     Olomouc  (OL)