Renesanční panský pivovar v r. 1674 založil nebo přestavěl držitel boskovického panství Jan Bohuš Václav Morkovský ze Zástřizl. Pivovar fungoval do r. 1951. Od r. 2018 je kulturní památkou ČR.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od okresního města a 33 km severně od Brna. Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, kostel sv. Jakuba Staršího, kostel Všech svatých, radnice nebo barokní rezidence. Za navštívení stojí i expozice muzea nacházející se v několika, také již výše zmíněných budovách a empírový zámek s parkem a několika dalšími objekty. K majetku panstva patřil také pivovar stojící na rohu ulice Podhradí a Sušická, který je též kulturní památkou.

historie

Renesanční panský pivovar vznikl s nejvyšší pravděpodobností v průběhu 17. století. Dochovaná datace na ostěních oken s nápisem napovídá že pivovar založil, nebo přestavěl v roce 1674 držitele boskovického panství Jana Bohuš Václav Morkovský ze Zástřizl. Reliéfy zástřizlovských lilií doplňující letopočty pak jasně označují jako stavebníka pivovaru, Morkovské ze Zástřizl, vlastníka panství v letech 1567–1688. Smrtí Jana Bohuše rod vymírá po meči

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.regionboskovicko.cz, https://www.pamatkovykatalog.cz a další, 20.10. 2019

popis

Bývalý panský pivovar v Boskovicích je mimořádným dokladem podoby a vývoje raně novověkého šlechtického řemeslného pivovaru v průmyslový pivovar 2. poloviny 19. a 1. poloviny 20. století. Pivovar je dvoutraktová renesanční budova s barokní členěnou střechou, charakteristická komínem s otočným nástavcem. Na jižní straně vlevo od slunečních hodin jsou dvě malá okna s kamenným ostěním nesoucí dataci 1674 a iniciály IBWMZZ označují jméno tehdejšího