Most byl vybudován zřejmě v l. 1727-1740 v rámci výstavby císařské silnice. První důkaz o jeho existenci pochází z I. vojenského mapování. Přesnější podoba mostu je známa až z let 1824–1836. Na jeho místě je dnes betonový most z r. 1931. Zachovala se pouze socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1711.
Současný most z r. 1931 a socha sv. Jana Nepomuckého z mostu původního.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Kdy byl v těchto místech zbudován první most, není známo. Jistě zde zprvu stával most dřevěný. Pevný most byl vybudován zřejmě v barokním slohu v letech 1727-1740 v rámci výstavby císařské silnice (zvaná „slezská“ či „těšínská“) Vídeň-Brno-Olomouc-Slezsko, která byla v té době nejdůležitější spojnicí Vídně se Slezskem. První důkaz o existenci mostu pochází z Iet vojenského mapování – josefského (1764-1768 a 1780-1783). Přesnější podoba mostu je zachycena na indikační skice (1824–1830 a 1833–1836) a Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska (1824-1843). Na těchto mapách je zachycen jako zděná, kamenná nebo ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://archivnimapy.cuzk.cz/uazk/pohledy/archiv.html, obec Olšany u Prostějova a další, 30.4. 2019

most
    nepatrné zbytky zdí